Art Ii Biennaali toteutetaan kesäkuussa kotimaisin voimin

Tapahtuma siirtyy tänä kesänä osin verkkoon.
Kuva: Pia Hentusen teos ”Invisible insects” työvaiheessa

 

Art Ii Biennaaliin 2020 on valittu kahdeksan teosta. Lisäksi toteutetaan yhteisötaideteos Maan Tarinat yhteistyössä Iin kansalaisopiston Taidekoulun oppilaiden ja opettajien kanssa. Biennaalin yhteydessä julkistetaan myös Iin Suvantolan Lähde! -puistoon tilattu Paula Suomisen teos Kummalliset Kukat.

”Siirryimme tapahtuman tuottamisessa suunnitelma B:hen jo maaliskuussa. Koska emme voi tuoda ulkomailta taiteilijoita Suomeen, valitsimme kesäkuun tapahtumaan tänä vuonna ainoastaan kotimaisia ja Suomessa asuvia taitelijoita. Samalla karsimme yleisötapahtumia ja siirsimme niitä verkkoon”, vastaava tuottaja Jetta Huttunen kertoo. Tapahtuman järjestämiseen etsittiin ratkaisua, joka mahdollistaa taiteilijoiden työskentelyn ja laadukkaan yleisötapahtuman. Osin tämä tehdään dokumentoimalla teosprosessit nettiin.

Koronatilanne on muuttanut Biennaalin toteutuksen ympäristöä säästävämpään suuntaan. Biennaalin kuraattorit Maria Huhmarniemi ja Ekaterina Sharova toteavat omassa lausunnossaan, että biennaalin teema ‘maan tieto’ on saanut koronaviruksen myötä uusia merkityksiä: ”Ihmisen tieto ei aina riitä ja yhteiskunnat ovat haavoittuvaisia. Välillä joudumme nöyrtymään luonnonilmiöiden äärellä. Nyt on hyvä hetki pysähtyä maan tiedon ääreen.”  

Art Ii Biennaalin avajaiset järjestetään virtuaalisesti torstaina 11.6. klo 18. Tilanteen niin salliessa yleisö on tervetullut paikalle Lähde! –puistoon (Suvantolantie 5, 91100 Ii). Biennaalissa toteutetut teokset ovat auki yleisölle 10.6. alkaen syyskuun loppuun. Kaikista teoksista toteutetaan myös videodokumentointi nettiin.

Biennaalin teoskokonaisuudessa on mediataidetta, ympäristötaidetta ja installaatioita, jotka kaikki omalla tavallaan kommentoivat biennaalin teemaa ‘maan tieto’. Teoksissa ei-inhimillinen luonto nähdään toimijana – kanssatutkijana tai kanssataiteilijana – ja ne käsittelevät luonnon kiertokulkua, sekä ihmisen ja luonnon dialogista suhdetta. Valitut teokset syventävät osallistujien ja yleisön luontosuhdetta, johdattaen kohtuullisempaan kuluttamiseen ja arvojen uudelleen määrittelyyn.

Art Ii Biennaalin 2020 teokset: 

Alan Bulfin & Pii Anttila: Fidelity of Home (installaatio)

Anne Yoncha & työryhmä: Re:Peat III (installaatio)

Pia Hentunen: Invisible Insects (installaatio)

Johanna Ruotsalainen & Simi Susanna Ruotsalainen: I am a Living Being (videoinstallaatio)

Karoliina Niemelä & Pirjo Lempeä: Alku (luonnonsavesta tehty veistos)

Marja Haapakangas & Maria Laitila: Seusuo (videoteos)

Miia Kettunen: Landshapes (maataideteos) – yhteistyössä Valtarin koulun oppilaiden kanssa.

Tiina Vehkaperä: Massamuisti (maataideteos)

sekä

Paula Suominen: Kummalliset Kukat (veistos)

Iin Taidekoulun työryhmä: Maan Tarinat (installaatio ja videotallenne)

Tutustu myös