Paula Suominen: Kummalliset Kukat

To 11 Kesäkuuta

Iin Suvantolan Lähde! -puistoon sijoittuva Paula Suomisen teos Kummalliset Kukat on kolmen mosaiikkiveistoksen kokonaisuus, joka ilmentää kasvien elinvoimaa, selviytymistä ja sopeutumista.

Iin Suvantolan Lähde! -puistoon sijoittuva Paula Suomisen teos Kummalliset Kukat on kolmen mosaiikkiveistoksen kokonaisuus, joka ilmentää kasvien elinvoimaa, selviytymistä ja sopeutumista. Teoksen osissa Kaihonkukka, Kuukunen ja Kultatyräkki on osin käytetty Iin kunnan kierrätyskeramiikan Lautaset Lentoon -keräyskampanjan materiaalia ja Iin työhönvalmennuskeskuksen taidepajoissa 2018 valmistuneita mosaiikkipisaroita.

Teos Kummalliset Kukat on rouhean maan renessanssi. Teokset nousevat menneisyyden ja tulevaisuuden maasta. Kasvit hallitsevat nyt maata ja jakavat oikeutta luonnon arvoihin. Planeetalla valitsee elinehtojen uusjako. Kaikilla lajeilla ja otuksilla on yhtäläiset velvollisuudet ja oikeudet maahan, veteen ja ilmaan. Kukaan ei voi omistaa maata, vettä tai ilmaa. Kasvit hallitsevat ja hoitavat maata ja planeettaa. Ihmisellä on nyt etsikkoaika nykyistä tasa-arvoisempaan vuoropuheluun luonnon kanssa. Pyyteetön empatia kasveja, eläimiä ja luontoa kohtaan vapauttaa ihmiselle itselleenkin energiaa ja voimaa, taiteen avulla.

Kaihonkukassa piirtyy veden ja samalla kaiken elollisen kierto. Se on luonnon ja ihmisen uusiutumisen ja eheytymisen symboli. Ikiaikaisten suhteiden ylläpitäjä ja uusintaja. Kaihonkukassa toistuu Lähde! -puiston nimikkomuoto: pisara.

Kuukunen on juurevan maan humoristinen sieni. Alkumuoto. Väsymätön itiöiden kantaja. Uusien elämien juhlan järjestäjä. Äitimaan empatia. Luonnonväreissä on loputon ihmettelyn aihe. Kuukusen pinnoilla on oranssien ohella Iin maamiesseuran vanhat lautaset uudessa kattauksessa.

Kultatyrakki on kyynelten inspiroima pitkä pisara. Samalla se kerää vuodenaikojen luonnonvalot vuoropuheluun yön ja päivän kanssa. Kuun ja vuoroveden rajapinnat. Simpukan ja ajan ääriviivat. Luonto ja ihminen elävät eri aikaa. Tajuammeko maan, veden ja ilman aikaa?

Kummalliset kukat on Iin kunnan uusin julkisen taiteen hankinta, joka tulee jäämään Lähde! -puistoon ympärivuotisesti. Teoksen julkistus torstaina 11.6. klo 18 osoitteessa www.artii.fi.

Osoite: Suvantolantie 5, 91100 Ii