Lehdistö

Lataa Art Ii Biennaalin tiedotteet, kuvat ja logot täältä.

Lehdistötiedotteet

 • Tiedote, vapaa julkaistavaksi 11.6.2018

  ART II BIENNAALI OLI OSALLISTAVAN TAITEEN JUHLAA

  Kansainvälisen taiteilijajoukon teokset tavoittivat Art Ii Biennaalissa 2500 ihmistä.

  Iissä 4.-10. kesäkuuta järjestetty Art Ii Biennaali on uudistanut konseptinsa muuntuen tänä vuonna monipäiväiseksi osallistavan taiteen festivaaliksi. Festivaalin suosituimmat päivät olivat perjantai 8. kesäkuuta, jolloin vietettiin tapahtuman pääjuhlaa ja lauantai 9. kesäkuuta, jolloin Iijoen rannassa järjestettiin musiikkitapahtuma Nättepop Piknik.

  Myös tiistaina järjestetty Maailman Ympäristöpäivän paneelikeskustelu keräsi Museokahvila Huilinkiin suuren joukon ympäristökysymyksistä kiinnostuneita. ”Ympäristön olotilat” -paneelikeskustelussa pohdittiin sitä, miten muutokset globaalissa elinympäristössä heijastuvat yhteisöihin ja taiteeseen.

  Vaikka kylmä sään takia osa ulos suunnitelluista tapahtumista jouduttiin järjestämään sisätiloissa, keräsivät erilaiset keskustelut, yleisötilaisuudet ja performanssit kiitettävästi väkeä. Iin kylänraitilla näkyi erityisesti Andrea Stanislavin, Dean Lozow’n ja Angelina Davydovan ”Reflect – Ii”, jossa yhden journalistin ja kahden taiteilijan muodostama joukko kierteli Iitä ja kohtasi paikallisia haastatellen heitä. Perjantaina kokonaiset kahdeksan tuntia kestänyt Terese Longvan ja ”Thirst” puolestaanLaurel Jay Carpenterin  esitti, miten kaksi naista kantoi Iijoesta loputtomasti vettä vuotavissa astioissa. Teos herätti ajatuksia naiseudesta, maailmanlaajuisesta vesikriisistä ja ihmisen läsnäolosta maailmassaan.

  Meri Nikulan ja Ignacio Peréz Perézin teossarja ”Bottled Water Exports”, joka sisälsi yhteensä 11 erilaista veteen liittyvää performanssia, osallisti yleisöä pohtimaan kulutustottumuksiaan ja veden maailmanlaajuisia verkostoja. Teossarjaan kuului sekä äänitaiteellisia osioita että osallistavia performansseja, joissa vettä mm. tislattiin, jäädytettiin jääpuikoiksi ja huutokaupattiin.

  Biennaaliviikolla esillä olleista teoksista Iuliia Rokinan ja Vera Golubevan ”Drop of Water” jää Iihin pysyvästi. Teos on uusin hankinta Iin julkisen taiteen kokoelmaan. Lisäksi kesän ajan esillä ovat ympäristötaideteokset Jacek Zachodnyn (POL) ”The Drought” ja Christelle Masin (FRA/FIN) ”X-rays”, jotka näin liittyvät osaksi Iin Ympäristötaidepuiston kesäistä tarjontaa.

  Art Ii Biennaali käsitteli ajankohtaisia teemoja, osallistui julkiseen keskusteluun taiteen keinoin ja yhdisti kulttuuriperinnön ja nykytaiteen ilmiöitä. Lisäksi keskeistä oli paikallisen yhteisön ja kansainvälisten taidealan ammattilaisten kohtaaminen yhteisöllisen toiminnan avulla. Tapahtuman keskeinen arvo oli kestävä kehitys niin ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurisestikin.

  Kuvat Jaani Föhr

  Kuvatekstit

  Performanssitaitelija Laurel Jay Carpenterin (GBR) kantaa vettä Iijoesta teoksessa Thirst.

  Meri Nikulan konsertti My Water, My Life Museokahvila Huilingissa oli immersiivinen kokemus.

 • Tiedote, vapaa julkaistavaksi 25.5.2018

  Kansainvälisessä Art Ii Biennaalissa näyttäytyvät veden monet muodot

  Lehdistötilaisuus Taidekeskus KulttuuriKauppilassa (Kauppilantie 15, Ii) ma 4.6. klo 13. Tervetuloa!

  Kesäkuun ensimmäisellä viikolla (4.-10.6.2018) Art Ii Biennaalissa (AIB) Iissä nähdään monimuotoisesti nykytaidetta nimekkäiltä kansainvälisiltä ja kotimaisilta nykytaiteilijoilta. Tänä vuonna biennaalin taideteoksissa ja oheisohjelmassa syvennytään veden eri olomuotoihin ja merkityksiin kuten veteen kaiken elämän peruselementtinä tai toisaalta kulttuurien välisenä rajapintana.

   Viikon mittaiseksi nykytaidefestivaaliksi laajentunut AIB2018 tuo Iihin multimediataidetta, performansseja, keskusteluja, interaktiivisia teoksia ja työpajoja. Teoksissa lähestytään aihetta neljästä teemallisesta tulokulmasta: vesi elämän peruselementtinä, ilmastonmuutos ja muut ekologiset haasteet, veteen liittyvät rituaalit sekä työskentely ei-inhimillisen kanssa. Tänä vuonna keskiössä ovat prosesseihin perustuvat, osallistavat teokset sekä Iuliia Rokinan (RUS) ja Vera Golubevan (RUS) mittava Iin kunnantalon pihaan toteutettu Drop of Water -teos. Festivaalitunnelmaan on virittäydytty kevään mittaan monipuolisen ennakko-ohjelman kautta.

  Art Ii Biennaalin konseptin aktiivinen kehitystyö näkyy konkreettisesti jo tämän vuoden festivaalilla: usean fyysisen teoksen sijaan toteutetaan yksi suurempi pysyvä teos, jonka ympärille rakennetaan prosessipohjaista, osallistavaa ohjelmaa kuten performansseja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia. Kuntaorganisaation sisäistä yhteistoimintaa sekä alueellista, valtakunnallista ja kansainvälistä yhteistyötä on kehitetty entisestään ja kumppanuuksia on rakennettu ja vahvistettu. Taiteilijat valitaan sekä kutsumenettelyllä että kansainvälisellä avoimella haulla. Kuudennen Art Ii Biennaalin kuraattorityöryhmään kuuluvat Anastasia Patsey (Pietarin Nonconformist Art -museon ja Pietarin taiteilijaresidenssiohjelman johtaja), Antti Tenetz (Taiteen edistämiskeskuksen biotaiteen läänintaiteilija) sekä Merja Briñón (AIB18:n taiteellinen johtaja).

  Tämän vuoden biennaaliohjelmassa painottuva prosessipohjaisuus ja osallistavuus näyttäytyvät esimerkiksi Andréa Stanislavin (USA) ja Dean Lozowin (USA) festivaaliviikon maanantaista lauantaihin jatkuvassa performanssiteoksessa: taiteilijat kiertelevät päivisin kävellen Iin keskustassa jakaen vaatteisiinsa kiinnitettyjä peilirintamerkkejä yksi kerrallaan vastaantulijoille. Vastalahjaksi he ottavat rintamerkin vastaanottajasta valokuvan. Nämä kerätyt valokuvat muuntuvat taiteilijoiden käsissä muotokuvanapeiksi, jotka jatkavat matkaansa heidän vaatteissaan peilirintamerkkien tilalla. Osana teosta toimittaja Angelina Davydova (RUS) kyselee vastaantulijoilta huomioita ilmastoon liittyvistä muutoksista Iissä. Näistä kysymyksistä ja vastauksista syntyy teoksen audioelementti. Näin teos, Reflect Ii, leviää ympäri yhteisöä ja toisaalta myös muodostuu sen avustuksella.

  Kuva- ja performanssitaiteilija Laurel Jay Carpenterin (GBR) ja performanssitaiteilija Teresa Longvan (NOR) Thirst puolestaan ottaa kantaa kysymyksiin naisten historiasta ja toisaalta tutkii nykyistä maailmanlaajuista vesikriisiä. Thirst esitetään festivaaliviikon perjantaina klo 11-19 Monitoimitalo Nätteporin rannassa. Teosta voi halutessaan seurata vain hetken, tai viipyä pidemmän aikaa.

  Nätteporin rantaan rakentuu myös biennaalin ainoa pysyvä taideteos, Iuliia Rokinan (RUS) ja Vera Golubevan (RUS) Drop of Water. Teos koostuu yli sadasta sinertävästä lasielementistä, jotka heijastavat valoa, veden olemusta imitoiden. Vesi on maapallomme yleisin elementti mutta samalla niukka ja himoittu. Se on mystinen ja sisältää parantavia voimia. Drop of Water käsittelee kaikkia näitä ulottuvuuksia.

  Art Ii biennaali käsittelee ajankohtaisia teemoja, osallistuu julkiseen keskusteluun taiteen keinoin ja yhdistää kulttuuriperinnön ja nykytaiteen ilmiöitä. Lisäksi keskeistä on paikallisen yhteisön ja kansainvälisten taidealan ammattilaisten kohtaamisten mahdollistaminen yhteisöllisen toiminnan avulla. Biennaalin paikkasidonnaiset teokset sijoitetaan pääosin Iin ympäristötaidepuistoon sekä Iin kuntakeskuksen alueelle. Teosten syntyyn vaikuttavat ajalliset, paikalliset ja kulttuuriset olosuhteet. Yksi koko tapahtuman keskeisistä arvoista on kestävä kehitys niin ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurisestikin.

  Biennaalia juhlistetaan perjantaina 8.6. klo 17-18 kaikille avoimessa pääjuhlassa Monitoimitalo Nätteporin pihalla, aivan keskeisten esityspaikkojen läheisyydessä. Oulusta järjestetään pääjuhlaan AIB18-bussikuljetus, joka lähtee Oulun kaupungintalon edestä klo 15.30. Ilmoittaudu maksuttomaan bussikuljetukseen: tm@galleriaharmaja.fi.

   

  Lisätiedot

  Merja Briñón
  toiminnanjohtaja, Taidekeskus KulttuuriKauppila / taiteellinen johtaja, Art Ii biennaali
  p. 050 395 0313
  merja.brinon@ii.fi
  www.artii.fi

 • Tiedote, vapaa julkaistavaksi 7.5.2018

  Art Ii Biennaali 2018 käynnistyy toukokuussa osallistavilla teoksilla

  Iissä ja Oulussa useita Art Ii Biennaalin ennakko-tapahtumia

  Art Ii Biennaali painottuu tänä vuonna osallistavaan taiteeseen. Mukana on useita performansseja sekä paljon mediataidetta. Biennaalin ohjelman on esillä pääosin kesäkuussa 4.-10.6., mutta jo toukokuussa saadaan esimakua festivaalin tarjonnasta.

  Art Ii Biennaali 2018 esittelee neljätoista teosta 20 taiteilijalta, jotka tulevat kahdestatoista eri maasta. Taiteilijat valittiin avoimen haun kautta sekä kutsumenettelyllä.

  Art Ii Biennaalin ohjelma toukokuussa

  8. toukokuuta 2018 klo 12-17: Äänitaiteen ja performanssin mestarikurssi Oulun Taidemuseossa.

  Ohjaajina Tina Mariane Krogh Madsen ja Malte Steiner, toukokuun residenssitaitelijat Kulttuurikauppilassa. Osallistumismaksu 8 €. Ennakkoilmoittautumiset: kulttuurikauppila@gmail.com

  8. toukokuuta klo 18.00 Iin Kirjasto & 14. toukokuuta klo 18.00 Kuivaniemen kirjasto: Videotaidenäytös: In The Beginning Was Water – Bradán Feasa

  Lyhyt animaatioelokuva on tarina irlantilaisesta tiedosta kertovasta legendasta Bradán Feasa. Tarina viittaa legendoihin ja myytteihin, etenkin slaavilaiseen ja kelttiläiseen kansanperinteeseen ja Siperian shamaanikulttuureihin. Elokuva esitetään Iin Kirjaston Lukupiirin alussa ja se on osa Art Ii Biennaalin ohjelmaa.

  17.-29.5.2018. Iijoki-suhteet – ääni-ja videoinstallaatio Kulttuurikauppilassa.

  Avajaiset 16.5. klo 18-19. Residenssitaiteilijoiden Tina Mariane Krogh Madsenin ja Malte Steinerin luoma teos iiläisistä ja heidän suhteestaan Iijokeen ja veteen. Näyttely on avoinna la-su 11-15 ja ma-pe 13-18. Vapaa pääsy. Näyttely on osa Art Ii Biennaalin ennakko-ohjelmaa.

  29.5. Pintajännitys – elektroakustinen konsertti Nätteporin auditorio.

  KulttuuriKauppilan residenssitaiteilijoiden Tina Mariane Krogh Madsenin ja Malte Steinerin elektroakustinen konsertti. Pintajännitys on livenä esitettävä elektroakustinen ääniteos. Siinä luodaan kuuntelukylpy-kokemus, joka kasvattaa tietoisuutta äänestä ja ympäristöstä. Sävellys on rakennettu analysoimalla veden aineellisia ulottuvuuksia, ja se rakentuu kentällä tehtyjen äänitysten ja suoraan Iijoesta tulevan veden äänen pohjalle, jotka muodostavat teoksen oleellisimmat elektronisesti käsiteltävät äänilähteet.

  ”Jotain sinistä” esinekeräys yhteisöllistä taideteosta varten 3.-11.5.2018

  Lähde! -hankkeen taiteilija Raquel Sakristan valmistaa esineistä taideteoksen ”Floating structure” Art Ii Biennaaliin yhdessä Oulunkaaren kuntayhtymän asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa.

  Kaikille avoimet keräyslaatikot sijaitsevat 3.-11.5.2018 Iin kirjastossa, Micropoliksella ja KulttuuriKauppilassa. Laatikoille on pääsy arkipäivisin keräyspaikkojen aukioloaikojen mukaisesti.
  Lahjoitettavien esineiden ei tarvitse olla ehjiä mutta toivomme, että ne ovat suhteellisen siistejä ja tuoksuttomia. Esineiden tulee mahtua keräyslaatikkoon.

  Teos toteutetaan yhteistyössä Lähde! –hankkeen kanssa: www.lahdetaide.fi

  Lisätietoa Heini Perttula: heini.perttula@ii.fi

   

  Art Ii Biennaalin järjestää

  Taidekeskus KulttuuriKauppila
  Kauppilantie 15, 91100 Ii
  Taidekeskus KulttuuriKauppila

   

  Lisätiedot

  Jetta Huttunen

  Kulttuurituottaja

  050 3077 902
  jetta.huttunen@ii.fi

  Taidekeskus KulttuuriKauppila / Art Ii biennaali
  #artii #artiibiennial #kulttuurikauppila #visitii #iihappens

  www.artii.fi

   

 • Tiedote, vapaa julkaistavaksi 21.3.2018

  ART II BIENNAALI ESITTELEE KANSAINVÄLISTÄ NYKYTAIDETTA IISSÄ

  Art Ii Biennaalin (AIB) taiteilijat ja ohjelma on julkaistu! Vuoden 2018 Art Ii biennaali esittelee 13 teosta ja 19 taiteilijaa kesäkuun alussa pidettävän festivaalin ja sen ennakko-ohjelman aikana. Ensimmäinen lehdistötilaisuus pidetään ti 27.3. klo 14 Taidekeskus KulttuuriKauppilassa Iissä. Tervetuloa!

  AIB18 järjestetään Iissä 4.-10.6.2018 ja tapahtuman pääjuhlaa vietetään perjantaina 8.6. Viidennen vettä eri näkökulmista tutkivan Art Ii biennaalin kuraattorityöryhmään kuuluvat Anastasia Patsey (Pietarin Nonconformist Art -museon ja Pietarin taiteilijaresidenssiohjelman johtaja), Antti Tenetz (Taiteen edistämiskeskuksen biotaiteen läänintaiteilija) sekä Merja Briñón (AIB18:n taiteellinen johtaja). Art Ii biennaaliin valitut taiteilijat ja teokset ovat:

  Iuliia Rokina & Vera Golubeva (RU): Drop of Water
  Mari Keski-Korsu (FI): Beat to the Balance
  Laurel Jay Carpenter & Therese Longva (UK/NO): Thirst
  Meri Nikula & Kate Gane (FI/AU): Bottled Water Exports
  Pawel Kleszczewski & Kasia Zimnoch (PL): In The Beginning Was Water –Bradán Feasa
  Christelle Mas (FR/FI): X-rays (H2O)
  Andréa Stanislav, Dean Lozow & Angelina Davydova (US/US/RU): Reflect-Ii
  Pawel Janicki (PL): The Flux
  Pawel Janicki (PL): The Wodospad (Cascade)
  Jacek Zachodny (PL): The Drought (Desert Garden)
  Tina Mariane Krogh Madsen & Malte Steiner (DK/DE): Pintajännitys
  Tina Mariane Krogh Madsen & Malte Steiner (DK/DE): Iijoki-suhteet
  Maja Ingerslev (DK): States of Winter
  Raquel Sakristan (ES): Floating Structure

  Tutustu tarkemmin AIB-taiteilijoihin, teoksiin ja ohjelmaan osoitteessa www.artii.fi!

  Tulevat AIB-tapahtumat:

  Ensimmäinen lehdistötilaisuus pidetään ti 27.3. klo 14 Taidekeskus KulttuuriKauppilassa (Kauppilantie 15). Paikalla ovat WRO Art Centerin tuottajat Agnieszka Kubicka-Dzieduszycka & Dominika Kluszczyk, kuraattorit Anastasia Patsey & Merja Briñón sekä taiteilija Meri Nikula. Luvassa on maistiaisia AIB-performansseista ja screeningeistä.


  Maja Ingerslevin näyttely States of Winter Taidekeskus KulttuuriKauppilassa

  Avajaiset ja luento pe 23.3. klo 17-19. Näyttely avoinna 23.-29.3.

  Näyttely ”States of Winter” esittelee töitä Maja Ingerslevin ”Whiteout” projektista, jota hän on vienyt eteenpäin KulttuuriKauppilan residenssijaksonsa aikana. ”States of Winter” on installaatio, joka koostuu paperista leikatuista, suomen lumisesta maisemasta inspiraationsa saaneista osista. Paperiset osat kuvastavat vettä sen erilaisissa jäätyneissä muodoissa.

  https://www.facebook.com/events/2078891372126680/

  Maja Ingerslev (DEN): States of Winter

  Art Ii Biennial Café ti 27.3. klo 18-20 Museokahvila Huilingissa 

  Tervetuloa Art Ii Biennaalin kahvilaan nauttimaan musiikista ja mediataiteesta ti 27.3. klo 18 Museokahvila Huilinkiin (Puistotie 4, Ii)! Tarjolla kahvia ja AIB-kakkua! Vapaa pääsy. WRO on Tour -mediataidenäytös esittelee valikoiman videoteoksia, joissa veden elementti yhdistyy todellisuuden moniin aspekteihin. Näytös on puolalaisen WRO Art Centerin ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan yhteistyöprojekti. Illan musiikista vastaavat Hannah (Johanna Niskanen) ja Kristian Kokko.

  https://www.facebook.com/events/802933729899385/

  Lämpimästi tervetuloa!

  Kuvateksti: Art Ii Biennial Cafessa nähdään WRO on Tour -mediataidenäytös, jonka teoksissa veden elementti yhdistyy todellisuuden moniin ulottuvuuksiin.

  Lisätiedot
  Merja Briñón
  toiminnanjohtaja, Taidekeskus KulttuuriKauppila / taiteellinen johtaja, Art Ii biennaali
  p. 050 395 0313
  merja.brinon@ii.fi
  #artiibiennial #kulttuurikauppila

  www.artii.fi

   

Lehdistön yhteyshenkilö

Merja Briñón
merja.brinon@kulttuurikauppila.fi
+358 50 395 0313


Kuvia


Logot