/ Maan tieto / Paula Suominen: Kummalliset kukat

Paula Suominen: Kummalliset kukat

Kummalliset Kukat on kolmen mosaiikkiveistoksen kokonaisuus, joka ilmentää kasvien elinvoimaa, selviytymistä ja sopeutumista. Teoksen osissa Kaihonkukka, Kuukunen ja Kultatyräkki on osin käytetty Iin kunnan kierrätyskeramiikan Lautaset Lentoon ‑keräyskampanjan materiaalia ja Iin työhönvalmennuskeskuksen taidepajoissa 2018 valmistuneita mosaiikkipisaroita.

Teos Kummalliset Kukat on rouhean maan renessanssi. Teokset nousevat menneisyyden ja tulevaisuuden maasta. Kasvit hallitsevat nyt maata ja jakavat oikeutta luonnon arvoihin. Planeetalla valitsee elinehtojen uusjako. Kaikilla lajeilla ja otuksilla on yhtäläiset velvollisuudet ja oikeudet maahan, veteen ja ilmaan. Kukaan ei voi omistaa maata, vettä tai ilmaa. Kasvit hallitsevat ja hoitavat maata ja planeettaa. Ihmisellä on nyt etsikkoaika nykyistä tasa-arvoisempaan vuoropuheluun luonnon kanssa. Pyyteetön empatia kasveja, eläimiä ja luontoa kohtaan vapauttaa ihmiselle itselleenkin energiaa ja voimaa – taiteen avulla.

Kaihonkukassa piirtyy veden ja samalla kaiken elollisen kierto. Se on luonnon ja ihmisen uusiutumisen ja eheytymisen symboli. Ikiaikaisten suhteiden ylläpitäjä ja uusintaja. Kaihonkukassa toistuu myös Lähde! -puiston nimikkomuoto: pisara.

Kuukunen on juurevan maan humoristinen sieni. Alkumuoto. Väsymätön itiöiden kantaja. Uusien elämien juhlan järjestäjä. Äiti Maan empatia. Luonnonväreissä on loputon ihmettelyn aihe. Kuukusen pinnoilla on oranssien ohella Iin maamiesseuran vanhat lautaset uudessa kattauksessa.

Kultatyräkki on kyynelten inspiroima pitkä pisara. Samalla se kerää vuodenaikojen luonnonvalot vuoropuheluun yön ja päivän kanssa. Kuun ja vuoroveden rajapinnat. Simpukan ja ajan ääriviivat. Luonto ja ihminen elävät eri aikaa. Tajuammeko maan, veden ja ilman aikaa?

Kummalliset Kukat on Iin kunnan uusin julkisen taiteen hankinta, joka tulee jäämään Lähde! -puistoon ympärivuotisesti.

Paula Suominen

Paula Suominen on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Posiolla ja Turussa. Hän on toteuttanut julkisia teoksia sekä osallistunut näyttelyihin ja tapahtumiin vuodesta 1997 koti- ja ulkomailla. Paula Suomisen teoksia on mm. Aineen taidemuseon, Pentikin, Kakslauttasen sekä Posion kunnan taidekokoelmissa sekä lukuisissa yksityisissä kokoelmissa Suomessa, Virossa ja Espanjassa. Suominen on kiinnostunut luonnonvalosta ja väreistä. Hänen teoksensa kasvavat havainnoista ja hetken vaikutelmista vahvoihin luontokuviin. Suomisen maalaukset leijuvat abstraktin ja esittävän välimaastossa. Piirustuksissa figuratiiviset viivat hakevat yhteyksiä orgaaniseen luontoon. Monissa teoksissa esillä nousevat naiseuden teemat ja ihmisen ikiaikaiset yhteydet luontoon. Suomisen keskeisimmät tekniikkat ovat öljyväri, hiili ja trencadis-mosaiikki sekä muraaleissa vesiliukoiset värit.