/ Maan tieto / Pia Hentunen: Näkymättömät ötökät

Pia Hentunen: Näkymättömät ötökät

Maailmassa on noin miljoona tunnettua hyönteislajia, ja valtavasti sellaisia, joita ei ole edes tunnistettu. Hyönteisillä on suuri merkitys ekosysteemeissä, luultavasti paljon suurempi kuin pystymme edes kuvittelemaan. Työssään taiteilija Pia Hentunen haluaa kiinnittää huomiota näihin hyönteisiin. Näkymättömät ötökät on sarja veistoksia, jotka esittävät hyönteisiä, joita joko on  – tai on joskus ollut – Pohjois-Pohjanmaalla. Osa niistä on hyvin leimallisia juuri tälle alueelle. Hyönteiset ovat usein ulkonäöltään hyvin vaatimattomia, ja teoksen kautta ne nostetaan näkyviin. Woodcast-materiaalista ja ylijäämäpuusta muovatut veistokset ovat löytäneet paikkansa Iin puista.

Kiitokset hyönteistiedosta ja hyönteisten valinta-avusta professori Jyrki Muonalle ja yli-intendentti Marko Mutaselle.

Lähde! -puiston polun varrelta löytyvät seuraavat yksilöt: Peilitylppö, Hypocaccus rugiceps, NT. Esiintyy Hailuodon hiekkadyyneillä.  // Ruskosepikkä, Rhacopus sahlbergi, NT. Jyrki Muona on löytänyt lajia Oulun Hietasaaresta. // Jannensirkeinen, Atheta janssoni, EN. Lajia tavattu maailmassa vain Gotska Sandössä Ruotsissa sekä Hailuodossa. Itämeren endemiitti.  // Koivukauniainen, Dicerca furcata, VU. Lajin toukkia on löytynyt (ja voisi löytyä edelleen) kuolleista, kovista pystykoivuista. Voimakkaasti vähentynyt laji Suomessa. // Maitiaiskehrääjä, Lemonia dumi, VU. Maitiaiskehrääjän vahvimmat kannat ovat Oulun seudulla. // Komeanaamiokärpänen, Physocephala nigra, CR. Komeanaamiokärpäsen arvellaan hävinneen sukupuuttoon. // Palolatikka, Aradus angularis, VU. Palolatikka on Suomessa levinneisyydeltään maan pohjoisin ja samalla erittäin harvinainen latikka. Palolatikka on ainoa Suomessa luonnonsuojeluasetuksella rauhoitettu lude.

KulttuuriKauppilan rannasta löydät seuraavat yksilöt: Pohjansirvikäs, Arctopsyche ladogensis, LC. Pohjansirvikäs on yksi suosikeistani. Olen iloinen siitä, että se oli aikoinaan silmälläpidettävä laji, mutta nyt taas elinvoimainen! // Meriuposkuoriainen, Macroplea pubipennis, NT.  Laji on tunnettu pitkään mm. Hailuodossa, missä sillä on vahva kanta. Virtalude, Aphelocheirus aestivalis, NT. // Pohjoisin tunnettu populaatio elää edelleen Pohjois-Pohjanmaalla.

Pia Hentunen

Pia Hentunen on kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Tyrnävällä. Hentunen on ottanut osaa lukuisiin alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin vuodesta 1996. Hentunen työskentelee laaja-alaisesti esimerkiksi katutaiteen, maalauksen, veistosten ja ympäristötaiteen parissa. Hentusen töitä on muun muassa Valtion taideteostoimikunnan ja Oulun taidemuseon kokoelmissa. Ennen uraansa kuvataiteilijana Hentunen on opiskellut myös ympäristötiedettä Oulun yliopistossa, mikä toimi inspiraationa Art Ii Biennaalissa nähtävälle teokselle.