Ingunn Utsi

Kunnianosoitus II

Ingunn Utsi teki ensimmäisen Gudni / Kunnianosoitus -teoksensa Ássebáktin metsään Norjan Kaarasjoelle vuonna 1995. Utsin biennaalissa valmistama Gudni II / Kunnianosoitus II onkin kuin runo, jonka säkeet yltävät Iistä Kaarasjoelle. “Kaksi mäntyä seisoo metsässä kaukana toisistaan, silti toisiinsa kytkeytyneinä.” Kuin sukupuu, jonka oksat kurottavat etäisyyksien ja sukupolvien ylitse.
Puun pinta on paljas ja sileä kuin ihmisen iho. Taiteilijan kädet ovat muokanneet sen muotoa korvaten kaarnan kaarilla ja koristekuvioilla. Puun alaston runko kertoo meille tarinoita yleismaailmallisella kielellä. Taiteilija on etsinyt näkymätöntä näkyväisen takana. Puu on Utsin kunnianosoitus esi-isille ja maalle, joka kasvattaa puut ja auttaa meitä selviytymään ihmiskuntana.
Ingunn Utsi: Kunnianosoitus II. 2016. Iin ympäristötaidepuisto. Kuva: Antti J.Leinonen.

Ingunn Utsi (s. 1948) asuu ja työskentelee Norjan Finnmarkissa. Hän on opiskellut Trondheimin taideakatemiassa ja työskentelee kuvanveistäjänä, taidemaalarina ja piirtäjänä. Veistoksissaan hän yhdistelee erilaisia materiaaleja kuten puuta, muovia, kiveä ja metallia. Tapaansa työskennellä puun kanssa hän on kuvannut seuraavasti: ”Työskennellessäni kolmiulotteisten puuteosten kanssa en juuri koskaan tee luonnoksia. Alan työstää materiaalia ja annan sen puhua minulle, niin mielelleni, silmilleni kuin käsilleni. Antaessani materiaalin johdattaa työtäni kykenen näkemään lopputuloksen. Puu on materiaalina haastavaa ja täynnä yllätyksiä, mutta se muuttuu ja kasvaa teokseksi työskentelyn myötä.”

Galleria

Tutustu myös