Art Ii Biennaali 2014
Kuraattorit
Jaakko Pernu
Vuoden 2014 Art Ii biennaalin kuratoi Jaakko Pernu. Hän on kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija, joka asuu ja työskentelee Oulussa. Hän on tehnyt monia julkisia teoksia mm. Meksikoon ja Ranskaan. Materiaalina hän käyttää normaalisti puuta, erityisesti pajua.
Partnerit
Biennaalin partnereina taiteilijavalinnoissa vuonna 2014 toimivat Baltian suurimpana taidemuseona tunnettu Viron valtiollinen taidemuseo Kumu, riippumatonta tietoa nykytaiteesta jakava Latvian nykytaiteen keskus LCCA, Vilnan taideakatemian taiteen tekemisen ja tutkimisen edistämiseksi perustama NIDA Art Colony sekä pohjoisten alueiden taiteilijaliikkuvuuden kannustamiseen profiloitunut Tromssan maakuntaneuvosto. Partnerit esivalitsivat biennaaliin ryhmän alueensa taiteilijoita, joista biennaalin pääkuraattorina toimiva Jaakko Pernu valitsi Iin biennaaliin kutsuttavat taiteilijat.
Taiteilijat
Tutustu myös
Art Ii Biennaali 2024
2024 Art Ii Biennaalin teema on "Tulen tarina - Fire unbound". Teokset ja performanssit käsittelevät eri tavoin tulen olemusta, sen tuhovoimaa ja kykyä luoda uutta.
Art Ii Biennaali 2022
2022 Biennaalin teema oli ”Ilmassa – In the Air”. Esillä oli yhteensä 14 teosta, jotka tutkivat ilmaan liittyviä kysymyksiä sekä esittelivät uusia näkökulmia ja käsittelytapoja aiheeseen.
Art Ii Biennaali 2020
Maa tarkoittaa palloa, jolla kuljemme. Se tarkoittaa myös maata, jossa asumme. Samaan aikaan se merkitsee maata, jossa kasvaa metsämme ja viljamme ja josta nousevat kalliomme. Maailma tarkoittaa sananmukaisesti maata ja ilmaa, joka muodostaa elinympäristömme. Art Ii Biennaalin käsitteellisenä teemana maa pitää sisällään kaikki nämä ulottuvuudet ja kiinnittää erityisesti huomiota ‘maan tietoon’ eli siihen hiljaiseen viisauteen, jota luonnossa on.
Art Ii Biennaali 2018
Vuoden 2018 Art Ii Biennaalin konsepti rakentui veden (H2O) ympärille. Vesi on kaikkien elämänmuotojen keskeinen elementti, kulttuurillinen yhtymäkohta, muuntautuva materiaali, luonnon arkisto. Taiteilijat ja teokset kuvasivat veden valtavaa teemallista ja materiaalista luovaa potentiaalia.
Art Ii Biennaali 2016
Art Ii Biennaali 2016 tutki ympäristötaiteen ja saamelaiseen perinteeseen kuuluvan luonnonmateriaalien käytön välistä yhteyttä teemalla ”The Poetics of the Material”. Biennaali esitteli uusia näkökulmia perinteisten saamelaisten elinkeinojen ja saamelaisen identiteetin ymmärtämiseen globaalissa taloudellis-poliittisessa nyky-yhteiskunnassa. Biennaalin taiteilijavalinnoissa kiinnitettiin huomiota luontosuhteen näkymiseen taiteellisessa työskentelyssä.
Art Ii Biennaali 2012
Vuoden 2012 Art Ii Biennaalin myötä Iin kuntaan valmistui ainutlaatuinen ympäristötaidepuisto, joka kokoaa yhteen Iin Wanhaan Haminaan ja Taidekeskus KulttuuriKauppilaan levittäytyvän ympäristötaidekokonaisuuden. Biennaalin taideteokset valmistettiin Iin ympäristötaidepuistoon, joka sijaitsee valtatie neljän välittömässä yhteydessä kuvankauniissa Iijokivarressa Koskiniemen alueella. Taidepuiston tarkoituksena on toimia virkistysalueena sekä kuntalaisille että matkailijoille. Yhteistyökumppanit esivalitsivat biennaaliin ryhmän alueensa taiteilijoita, joista biennaalin pääkuraattorina toimiva Timo Jokela valitsi Iin biennaaliin kutsuttavat taiteilijat.
Art Ii Biennaali 2010
Vuoden 2010 Art Ii Biennaalin teema, periferia, herätti kiivasta keskustelua, jota innosti kriitikko Otso Kantokorven seminaariluento. Toisen Biennaalin varsinaisen mediatapauksen sai aikaan kohutun käsitetaiteilija Lars Vilksin osallistuminen Iihin yhteistyössä suojelupoliisin kanssa sekä Vilksin teoksen Asema (Ii Tower) polttoyritys juhannuksena.
Art Ii Biennaali 2008
Ensimmäisen Art Ii Biennaalin teemana oli pohjoinen ympäristötaide – rakenteet ja vaikutus. Hyvinkin erilaisia pohjoisen ympäristötaiteen muotoja edustavat taiteilijat tuottivat assistentteineen kymmenpäiväisen workshopin aikana teokset, jotka sijoitettiin ensimmäistä kertaa Iin kulttuuriperintöalueille Wanhaan Haminaan ja taidekeskus KulttuuriKauppilan ympäristöön. Paikkasidonnaisen luontoinstallaation legendan Bonannon osallistuminen biennaaliin nosti sen kansainvälisesti merkittäväksi tapahtumaksi.