Art Ii Biennaali 2020
Kuraattorit
Ekaterina Sharova
Ekaterina Sharova on taidehistorioitsija ja Arctic Art Forumin (Arkangeli, Venäjä) kuraattori. Sharova on opiskellut Pohjoisessa federaatioyliopistossa Arkangelissa ja valmistui maisteriksi taidehistorian ohjelmasta Oslon yliopistosta vuonna 2012. Sharova on kuratoinut projekteja esimerkiksi Kunsthall Stavangerille, Kunstnernes Husille, Arctic Arts Festivalille, Barents Spektakelille ja Arctic Arts Summitille.
Sharova on luennoinut myös Pohjoisessa federaatioyliopistossa ja ollut vieraileva luennoitsija Lapin yliopistossa ja Oslo National Academy of the Arts:ssa. Sharova on toiminut neuvonantajana myös kansainvälisessä alkuperäiskansojen taidetta esittelevässä Sakahà -näyttelyssä Kanadan kansallisgalleriassa sekä toiminut asiantuntijana useissa kansallisissa taidekilpailuissa Venäjällä.
Sharova on kirjoittanut ja luennoinut Pohjois-Venäjän taiteesta Garage Triennial of Russian Contemporary Art:ssa (2017) ja NEMOSKVA:ssa (2018). Hänen kuratointiprojektinsa keskittyvät ruumillistuneeseen tietoon, kulttuurillisen pääoman desentralisaatioon ja näkymättömän uudelleenmuotoiluun.
Maria Huhmarniemi
Maria Huhmarniemi on rovaniemeläinen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja, joka on työskennellyt yliopistonlehtorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa vuodesta 2002 lähtien. Kuvataiteilijana Huhmarniemi keskittyy installaatioihin ja opettajana yhteisö- ja ympäristötaiteeseen. Huhmarniemi on väitellyt taiteen tohtoriksi vuonna 2016. Väitöskirja käsitteli taiteilijan osallistumista ympäristökonflikteja käsitteleviin keskusteluihin.
Huhmarniemi on osallistunut moniin taiteeseen, aluekehitykseen ja hyvinvointiin liittyviin yhteistyöprojekteihin Lapissa ja Barentsin alueella. Vuodesta 2012 lähtien Huhmarniemi on toiminut Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana, ja kuratoinut useita kansainvälisiä näyttelyitä.
Taiteilijat
Tutustu myös
Art Ii Biennaali 2018
Vuoden 2018 Art Ii Biennaalin konsepti rakentui veden (H2O) ympärille. Vesi on kaikkien elämänmuotojen keskeinen elementti, kulttuurillinen yhtymäkohta, muuntautuva materiaali, luonnon arkisto. Taiteilijat ja teokset kuvasivat veden valtavaa teemallista ja materiaalista luovaa potentiaalia.
Art Ii Biennaali 2016
Art Ii Biennaali 2016 tutki ympäristötaiteen ja saamelaiseen perinteeseen kuuluvan luonnonmateriaalien käytön välistä yhteyttä teemalla ”The Poetics of the Material”. Biennaali esitteli uusia näkökulmia perinteisten saamelaisten elinkeinojen ja saamelaisen identiteetin ymmärtämiseen globaalissa taloudellis-poliittisessa nyky-yhteiskunnassa. Biennaalin taiteilijavalinnoissa kiinnitettiin huomiota luontosuhteen näkymiseen taiteellisessa työskentelyssä.
Art Ii Biennaali 2014
Vuoden 2014 Art Ii Biennaalin teema ”Mielen ja kielen maisemat” viittaa kielen, mielen, kulttuurin ja ympäristön vuorovaikutukseen. Biennaali haastoi kotimaiset ja ulkomaiset taiteilijat tulkitsemaan heidän omia kielen ja mielen maisemiaan ympäristötaiteen keinoin.
Art Ii Biennaali 2012
Vuoden 2012 Art Ii Biennaalin myötä Iin kuntaan valmistui ainutlaatuinen ympäristötaidepuisto, joka kokoaa yhteen Iin Wanhaan Haminaan ja Taidekeskus KulttuuriKauppilaan levittäytyvän ympäristötaidekokonaisuuden. Biennaalin taideteokset valmistettiin Iin ympäristötaidepuistoon, joka sijaitsee valtatie neljän välittömässä yhteydessä kuvankauniissa Iijokivarressa Koskiniemen alueella. Taidepuiston tarkoituksena on toimia virkistysalueena sekä kuntalaisille että matkailijoille. Yhteistyökumppanit esivalitsivat biennaaliin ryhmän alueensa taiteilijoita, joista biennaalin pääkuraattorina toimiva Timo Jokela valitsi Iin biennaaliin kutsuttavat taiteilijat.
Art Ii Biennaali 2010
Vuoden 2010 Art Ii Biennaalin teema, periferia, herätti kiivasta keskustelua, jota innosti kriitikko Otso Kantokorven seminaariluento. Toisen Biennaalin varsinaisen mediatapauksen sai aikaan kohutun käsitetaiteilija Lars Vilksin osallistuminen Iihin yhteistyössä suojelupoliisin kanssa sekä Vilksin teoksen Asema (Ii Tower) polttoyritys juhannuksena.
Art Ii Biennaali 2008
Ensimmäisen Art Ii Biennaalin teemana oli pohjoinen ympäristötaide – rakenteet ja vaikutus. Hyvinkin erilaisia pohjoisen ympäristötaiteen muotoja edustavat taiteilijat tuottivat assistentteineen kymmenpäiväisen workshopin aikana teokset, jotka sijoitettiin ensimmäistä kertaa Iin kulttuuriperintöalueille Wanhaan Haminaan ja taidekeskus KulttuuriKauppilan ympäristöön. Paikkasidonnaisen luontoinstallaation legendan Bonannon osallistuminen biennaaliin nosti sen kansainvälisesti merkittäväksi tapahtumaksi.