Art Ii Biennaali 2020

Maa tarkoittaa palloa, jolla kuljemme. Se tarkoittaa myös maata, jossa asumme. Samaan aikaan se merkitsee maata, jossa kasvaa metsämme ja viljamme ja josta nousevat kalliomme. Maailma tarkoittaa sananmukaisesti maata ja ilmaa, joka muodostaa elinympäristömme. Art Ii Biennaalin käsitteellisenä teemana maa pitää sisällään kaikki nämä ulottuvuudet ja kiinnittää erityisesti huomiota ‘maan tietoon’ eli siihen hiljaiseen viisauteen, jota luonnossa on.

Kuraattorit

Ekaterina Sharova

Ekaterina Sharova on taidehistorioitsija ja Arctic Art Forumin (Arkangeli, Venäjä) kuraattori. Sharova on opiskellut Pohjoisessa federaatioyliopistossa Arkangelissa ja valmistui maisteriksi taidehistorian ohjelmasta Oslon yliopistosta vuonna 2012. Sharova on kuratoinut projekteja esimerkiksi Kunsthall Stavangerille, Kunstnernes Husille, Arctic Arts Festivalille, Barents Spektakelille ja Arctic Arts Summitille.

Sharova on luennoinut myös Pohjoisessa federaatioyliopistossa ja ollut vieraileva luennoitsija Lapin yliopistossa ja Oslo National Academy of the Arts:ssa. Sharova on toiminut neuvonantajana myös kansainvälisessä alkuperäiskansojen taidetta esittelevässä Sakahà -näyttelyssä Kanadan kansallisgalleriassa sekä toiminut asiantuntijana useissa kansallisissa taidekilpailuissa Venäjällä.

Sharova on kirjoittanut ja luennoinut Pohjois-Venäjän taiteesta Garage Triennial of Russian Contemporary Art:ssa (2017) ja NEMOSKVA:ssa (2018). Hänen kuratointiprojektinsa keskittyvät ruumillistuneeseen tietoon, kulttuurillisen pääoman desentralisaatioon ja näkymättömän uudelleenmuotoiluun.

Maria Huhmarniemi

Maria Huhmarniemi on rovaniemeläinen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja, joka on työskennellyt yliopistonlehtorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa vuodesta 2002 lähtien. Kuvataiteilijana Huhmarniemi keskittyy installaatioihin ja opettajana yhteisö- ja ympäristötaiteeseen. Huhmarniemi on väitellyt taiteen tohtoriksi vuonna 2016. Väitöskirja käsitteli taiteilijan osallistumista ympäristökonflikteja käsitteleviin keskusteluihin.

Huhmarniemi on osallistunut moniin taiteeseen, aluekehitykseen ja hyvinvointiin liittyviin yhteistyöprojekteihin Lapissa ja Barentsin alueella. Vuodesta 2012 lähtien Huhmarniemi on toiminut Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana, ja kuratoinut useita kansainvälisiä näyttelyitä.

Taiteilijat

Tutustu myös