Paula Suominen (FIN)

Kuvataiteilija Paula Suominen asuu ja työskentelee Posiolla. Perinteisen kuvataiteen ohella hän työskentelee myös mosaiikin ja muraalien parissa. Viime vuosina hän on toteuttanut julkisia teoksia, mm. mosaiikkiteoksen Mandala (2018) Posion kirjaston ulkoseinään ja ulkoseinämaalauksen Arctic Waters (2017) Lapin keskusairaalaan, sekä useita mosaiikki- ja ulkoseinämaalauksia hotelli Kakslauttaseen, Sodankylään (2015 – 2019). Suominen on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin koti- ja ulkomailla jo vuodesta 1997. Suomisen keskeisimmät tekniikat ovat hiili, öljyväri ja trendcadis-mosaiikki sekä muraaleissa vesiliukoiset värit. Suominen tutkii töissään ihmisen ja luonnon ikiaikaisia suhteita ja luonnollista aikaa. Teoksissa on läsnä elämän hiipumisen ja elpymisen teemat. Suomisen työskentelyn keskiössä ovat luonto, luonnonvalo ja havainto sekä viiva ja värit.

Lähde! -puistoon sijoittuva Paula Suomisen teos Kummalliset Kukat on kolmen mosaiikkiveistoksen kokonaisuus, joka ilmentää kasvien elinvoimaa, selviytymistä ja sopeutumista. Teoksen osissa Kaihonkukka, Kuukunen ja Kultatyräkki on osin käytetty Iin kunnan kierrätyskeramiikan Lautaset Lentoon -keräyskampanjan materiaalia ja Iin työhönvalmennuskeskuksen taidepajoissa 2018 valmistuneita mosaiikkipisaroita.

Teos Kummalliset Kukat on rouhean maan renessanssi. Teokset nousevat menneisyyden ja tulevaisuuden maasta. Kasvit hallitsevat nyt maata ja jakavat oikeutta luonnon arvoihin. Planeetalla valitsee elinehtojen uusjako. Kaikilla lajeilla ja otuksilla on yhtäläiset velvollisuudet ja oikeudet maahan, veteen ja ilmaan. Kukaan ei voi omistaa maata, vettä tai ilmaa. Kasvit hallitsevat ja hoitavat maata ja planeettaa. Ihmisellä on nyt etsikkoaika nykyistä tasa-arvoisempaan vuoropuheluun luonnon kanssa. Pyyteetön empatia kasveja, eläimiä ja luontoa kohtaan vapauttaa ihmiselle itselleenkin energiaa ja voimaa, taiteen avulla.

Kummalliset Kukat Art Ii Biennaalissa 2020

Kummalliset kukat on Iin kunnan uusin julkisen taiteen hankinta, joka tulee jäämään Lähde! -puistoon ympärivuotisesti.

Lähde! -puisto (Suvantolantie 5, 91100 Ii), Iin Terveysaseman ranta

Ajo-ohjeet (etelästä):
  1. Ajettaessa E75/E8-tietä pohjoiseen Iin kohdalla, ota Neste-huoltoaseman kohdalta liikenneympyrän  ensimmäinen ulosmenoliittymä.
  2. Jatka Asematietä eteenpäin 1,5km. Käänny vasemmalle Terveysaseman parkkipaikalle.
  3. Lähde! -puisto sijaitsee Terveysaseman takana ja sinne pääsee rakennusten molemmilta puolilta. Pysäköinti terveyskeskuksen parkkialueella.

Teoksen julkistus Art Ii Biennaalin 2020 avajaistilaisuudessa

Tutustu myös