Karoliina Niemelä & Pirjo Lempeä (FIN)

Karoliina Niemelän ja Pirjo Lempeän teos Alku perustuu ajatukseen siitä, kumpi oli ensin, muna vai kana.

Karoliina Niemelän ja Pirjo Lempeän yhteistyö taiteen parissa alkoi vuonna 2011. Ensimmäinen taideprojekti oli Lukemattomia juttuja- mediateos yhteisötaiteen menetelmällä. Projektin kantavana ideana oli yllyttää ihmiset ajattelemaan elämänsä parhaita puolia. Niemelän ja Lempeän yhteistyö on jatkunut myöhemmin mm. nuorille suunnatuissa yhteisötaideprojekteissa sekä mediataideprojekteissa.

Teos Alku perustuu ajatukseen kumpi oli ensin, muna vai kana. Kalevalan mukaan aikojen alussa oli vain vettä ja ilmaa, eikä maailma vielä ollut muodostunut. Ainoa olento oli Ilmatar, joka kellui varhaisessa meressä. Maailman ensimmäinen lintu teki pesän Ilmattaren polvelle ja muni seitsemän munaa, joista maailma rakennettiin. Muotona muna on kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellinen.

Teoksen materiaalina käytetty savi kuljettaa mukanaan ihmiskunnan historiaa. Savi on kasautunut muinaiseen merenpohjaan, jotka on nähtävissä maankohoumissa. Näissä kerroksissa voidaan nähdä jääkauden jälkeisen jakson eri vaiheet. Teoksen rakentaminen näyttää yhden tavan yhdistää ihminen luontoon. Keramiikka on yksi varhaisimpia ihmisten kehittämiä käsityötaitoja. Tapa, miten teos poltetaan, yhdistää meidät myös ihmiskunnan alkuun.

Veistos toteutetaan monumentaalikeramiikan tekniikalla. Veistoksen valmistumisen dokumentoidaan myös itsenäisenä teoksena toimivaksi timelapse-videoksi. Video tuo esille ajan käsitteen ja se toimii veistoksen kontrastina: materiaali kontrastina aineettomuudelle, ikiaikainen tapa tehdä kontrastina modernille teknologialle, paikkaan sidottu kontrastina yhtä aikaa ei missään ja kaikkialla olemiselle.

Alku Art Ii Biennaalissa 2020 

Veistos tullaan näkemään Kuivaniemen Pakinnokalla osana Art Ii Biennaalia 2020.

Teos on nähtävillä 13.6. alkaen koko kesän! Video tulee nähtäville verkkosivuille www.artii.fi kesäkuussa.

Osoite: Pankinnokantie 45, 95100 Kuivaniemi
N65 34.024’ E25 10.467’

Ajo-ohjeet (etelästä):
  1. Ajettaessa E75/E8-tietä pohjoiseen, aja suoraan 30km Iin siltojen jälkeen, kunnes saavut Kuivaniemen Neste Nelosparkki -huoltoasemalle. Huoltoasema sijaitsee tien vasemmalla puolella. Käänny vasemmalle Kirkkotielle.
  2. Aja Kirkkotietä 1km. Käänny oikealle Kaikkolantielle juuri ennen Kuivaniemen kirkkoa.
  3. Seuraa Kaikkolantietä 1km ja jatka kolmen tien risteyksestä suoraan Pankinnokantielle.
  4. Seuraa Pankinnokantietä n.100m ja käänny vasemmalle vanhan ”uimaranta”-kyltityksen kohdalla.
  5. Pankinnokan uimaranta löytyy hiekkatien päästä. Alku-taideteos sijaitsee parkkipaikalta länteen uimarannan niemennokassa.

Tutustu myös