Art Ii Biennaali 2016

Art Ii Biennaali 2016 tutki ympäristötaiteen ja saamelaiseen perinteeseen kuuluvan luonnonmateriaalien käytön välistä yhteyttä teemalla ”The Poetics of the Material”. Biennaali esitteli uusia näkökulmia perinteisten saamelaisten elinkeinojen ja saamelaisen identiteetin ymmärtämiseen globaalissa taloudellis-poliittisessa nyky-yhteiskunnassa. Biennaalin taiteilijavalinnoissa kiinnitettiin huomiota luontosuhteen näkymiseen taiteellisessa työskentelyssä.

Kuraattorit

Marja Helander

Marja Helander (s. 1965) asuu ja työskentelee Helsingissä. Helander valmistui taidemaalariksi Lahden Taideinstituutista vuonna 1992 ja valokuvaajaksi Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 1999. Helanderin töitä on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla hänen valmistumisestaan lähtien. Töissään hän on pohtinut identiteettiään oman saamelaisen taustansa kautta. Viimeaikaisessa tuotannossaan Helander on keskittynyt maisemiin, joissa tummat, salaperäiset näkymät esitetään ilman ihmistä. Teoksissa ihmisen ja luonnon nykyinen suhde näyttäytyy paremminkin synkkänä kuin sopusointuisena.

Maria Therese Stephansen

Maria Therese Stephansen (s. 1981) asuu ja työskentelee Norjan Hammerfestissä. Stephansen toimii koulutuspalvelujen johtajana, näyttelykuraattorina ja projektipäällikkönä Finnmarkin ja Pohjois-Tromssan Jälleenrakennusmuseossa. Hän on myös freelance-kuraattori, kirjailija ja tuottaja. Vuonna 2013 Stephansen työskenteli paikkasidonnaiseen taiteeseen erikoistuneen HFT 2013 – Nasjonal kunstfestival -taidefestivaalin projektipäällikkönä. Hän toimii myös Hammerfestin taideyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Stephansen on valmistunut visuaalisen kulttuurin maisteriksi Trondheimin yliopistosta aiheenaan yhteisötaide. Hän on työskennellyt monipuolisesti kulttuurin eri aloilla, mutta erityisesti häntä kiinnostavat tanssi, performanssi, poliittinen taide, yhteisötaideprojektit ja nykytaide yleisesti mukaan luettuna saamelaistaide ja Lähi-idän nykytaide.

Taiteilijat

Tutustu myös