Art Ii Biennaali 2012

Vuoden 2012 Art Ii Biennaalin myötä Iin kuntaan valmistui ainutlaatuinen ympäristötaidepuisto, joka kokoaa yhteen Iin Wanhaan Haminaan ja Taidekeskus KulttuuriKauppilaan levittäytyvän ympäristötaidekokonaisuuden. Biennaalin taideteokset valmistettiin Iin ympäristötaidepuistoon, joka sijaitsee valtatie neljän välittömässä yhteydessä kuvankauniissa Iijokivarressa Koskiniemen alueella. Taidepuiston tarkoituksena on toimia virkistysalueena sekä kuntalaisille että matkailijoille. Yhteistyökumppanit esivalitsivat biennaaliin ryhmän alueensa taiteilijoita, joista biennaalin pääkuraattorina toimiva Timo Jokela valitsi Iin biennaaliin kutsuttavat taiteilijat.

Kuraattorit

Timo Jokela

Professori Timo Jokela Lapin yliopistosta toimi biennaalin kuraattorina. Hän oli myös yksi biennaaliin osallistuvista taiteilijoista. Jokela toimii Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaanina ja kuvataidekasvatuksen professorina. Hän on myös Strathclyden yliopiston ympäristötaiteen ja taidekasvatuksen vieraileva professori Skotlannissa.

Ympäristötaiteilijana Jokela on tunnettu sensitiivisistä teoksista, jotka nostavat esiin paikallisuuden erityispiirteitä ja osallistavat paikallisyhteisön mukaansa. Jokela on toteuttanut useita pohjoisen alkuperäiskulttuureita kunnioittavia ympäristö- ja yhteisötaiteellisia projekteja etenkin Venäjällä, muun muassa Paatsjoella Petsamossa, Virnajoella Kuolan niemimaalla sekä Amurjoella Habarovskissa Kiinan rajalla.

Taiteilijat

Tutustu myös