Art Ii Biennaali 2018
Kuraattorit
Anastasia Patsey
Anastasia Patsey on Pietarista kotoisin oleva kuraattori, joka työskentelee kansainvälisesti. Hän valmistui Pietarin valtiollisesta taideteollisesta Stieglitzin akatemiasta (historian ja kuvataiteen teorian osastolta) ja hänellä on taiteen maisterin tutkinto sekä Pietarin valtiollisesta yliopistosta että Bard Collegesta New Yorkista. Vuodesta 2012 lähtien hän on kuulunut ”Pushkinskaya-10” -kuratointiryhmään, joka on Venäjän vanhin, vuonna 1989 perustettu, ei-valtiollinen kulttuuriorganisaatio.
Patsey työskentelee myös itsenäisenä kuraattorina yhteistyössä kansainvälisten ja venäläisten taideinstituutioden kanssa. Vuonna 2013 Anastasia Patsey perusti ”2,04 galleryn”, joka toimii nuorien taidealan ammattilaisten yhteisenä taidelaboratoriona ja projektihautomona. Hän on yksi vuonna 2014 perustetun ”Paideia School of Interpretation of Comtemporary Art” -laitoksen perustajajäseniä ja hallituksen jäsen.
Vuodesta 2012 lähtien Patsey on johtanut Pietarin kansainvälistä taideresidenssiä (SPAR). Vuonna 2015 Anastasia Patsey valittiin johtajaksi Pietarin Non-Conformist Art -museoon (MoNA). Patsey toimii myös vierailevana luennoijana National University Higher School of Economicsissa, Pushkin Leningrad State -yliopistossa sekä Pietarin State Polytechnic -yliopistossa.
Antti Tenetz
Antti Tenetz on kuvataiteilija, jonka työt asettuvat mediataiteen, aktivismin, biotaiteen ja urbaanin taiteen yhtymäkohtiin. Teoksissaan hän yhdistää ja käyttää rohkeasti eri ilmaisumuotoja; mediaa, teknologiaa ja monimuotoisia muita materiaaleja. Työssään hän keskittyy taiteen ja tieteen väliseen yhteistyöhön ja rajopintoihin.
Tenetz luo monimuotoisen taiteensa kautta uusia näkökulmia taiteen ja tieteen väliseen yhteistyöhön, kokemukseen, luontosuhteeseen, yksityisyyteen, lakiin, maisema- ja luontoarvoihin sekä muihin lajeihin; niiden muodostumiseen, kunnioittamiseen ja selviytymiseen. Tenetz on ollut toteuttamassa Suomen kulttuurirahaston Pohjavirta -projektia sekä toiminut sen kuratointitiimin johtajana.
Tenetzin teoksia ja yhteistyöprojekteja on esitelty Suomessa ja ulkomailla mukaan lukein Istanbulin biennaali (2017), Tate Modern/Exchange Lontoossa, Venetsian biennaali, Lumipalloefekti – Pohjoisen Suomen Biennaalit, X-Border, ISEA Istanbul, Science Galleria sekä Pan-Barentz ja e-mobil -ryhmät. Hän johtaa julkisen taiteen hankintakomiteaa ja on Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston hallituksen jäsen. Tenetz toimi aiemmin Suomen biotaiteen seuran hallituksen puheenjohtaja vuosina 2011-2013.
Merja Briñón
Merja Briñón on taiteen manageri ja kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Iissä ja Madridissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Art Ii biennaalin taiteellisena johtajana ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan toiminnanjohtajana. Briñón on aiemmin toiminut Taiteen edistämiskeskuksessa läänintaiteilijana ja visuaalisen taiteen managerina Lapin taiteilijaseurassa. Hän on valmistunut taidehallinnon maisteriksi Sibelius-akatemiasta Helsingistä.
Taiteilijana hän tutkii töissään erilaisia ilmiöitä, kuten ajan ulottuvuuksia, välitilaa ja siirtymää näkyvän ja näkymättömän maailman välillä, liminaalisuutta sekä hiljaisuuden ja tyhjyyden estetiikkaa. Parhaillaan hän suorittaa taiteen tohtorin tutkintoa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.
Briñón on opiskellut kuvataidetta Lapin yliopistossa ja Universidad de La Lagunassa Espanjassa sekä valmistunut graafisen viestinnän ja kuvittamisen medianomiksi Kuopion Muotoiluakatemiasta. Hänen teoksiaan on esitelty useissa kansallisissa ja kansainvälisissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä.
Taiteilijat
Tutustu myös
Art Ii Biennaali 2024
2024 Art Ii Biennaalin teema on "Tulen tarina - Fire unbound". Teokset ja performanssit käsittelevät eri tavoin tulen olemusta, sen tuhovoimaa ja kykyä luoda uutta.
Art Ii Biennaali 2022
2022 Biennaalin teema oli ”Ilmassa – In the Air”. Esillä oli yhteensä 14 teosta, jotka tutkivat ilmaan liittyviä kysymyksiä sekä esittelivät uusia näkökulmia ja käsittelytapoja aiheeseen.
Art Ii Biennaali 2020
Maa tarkoittaa palloa, jolla kuljemme. Se tarkoittaa myös maata, jossa asumme. Samaan aikaan se merkitsee maata, jossa kasvaa metsämme ja viljamme ja josta nousevat kalliomme. Maailma tarkoittaa sananmukaisesti maata ja ilmaa, joka muodostaa elinympäristömme. Art Ii Biennaalin käsitteellisenä teemana maa pitää sisällään kaikki nämä ulottuvuudet ja kiinnittää erityisesti huomiota ‘maan tietoon’ eli siihen hiljaiseen viisauteen, jota luonnossa on.
Art Ii Biennaali 2016
Art Ii Biennaali 2016 tutki ympäristötaiteen ja saamelaiseen perinteeseen kuuluvan luonnonmateriaalien käytön välistä yhteyttä teemalla ”The Poetics of the Material”. Biennaali esitteli uusia näkökulmia perinteisten saamelaisten elinkeinojen ja saamelaisen identiteetin ymmärtämiseen globaalissa taloudellis-poliittisessa nyky-yhteiskunnassa. Biennaalin taiteilijavalinnoissa kiinnitettiin huomiota luontosuhteen näkymiseen taiteellisessa työskentelyssä.
Art Ii Biennaali 2014
Vuoden 2014 Art Ii Biennaalin teema ”Mielen ja kielen maisemat” viittaa kielen, mielen, kulttuurin ja ympäristön vuorovaikutukseen. Biennaali haastoi kotimaiset ja ulkomaiset taiteilijat tulkitsemaan heidän omia kielen ja mielen maisemiaan ympäristötaiteen keinoin.
Art Ii Biennaali 2012
Vuoden 2012 Art Ii Biennaalin myötä Iin kuntaan valmistui ainutlaatuinen ympäristötaidepuisto, joka kokoaa yhteen Iin Wanhaan Haminaan ja Taidekeskus KulttuuriKauppilaan levittäytyvän ympäristötaidekokonaisuuden. Biennaalin taideteokset valmistettiin Iin ympäristötaidepuistoon, joka sijaitsee valtatie neljän välittömässä yhteydessä kuvankauniissa Iijokivarressa Koskiniemen alueella. Taidepuiston tarkoituksena on toimia virkistysalueena sekä kuntalaisille että matkailijoille. Yhteistyökumppanit esivalitsivat biennaaliin ryhmän alueensa taiteilijoita, joista biennaalin pääkuraattorina toimiva Timo Jokela valitsi Iin biennaaliin kutsuttavat taiteilijat.
Art Ii Biennaali 2010
Vuoden 2010 Art Ii Biennaalin teema, periferia, herätti kiivasta keskustelua, jota innosti kriitikko Otso Kantokorven seminaariluento. Toisen Biennaalin varsinaisen mediatapauksen sai aikaan kohutun käsitetaiteilija Lars Vilksin osallistuminen Iihin yhteistyössä suojelupoliisin kanssa sekä Vilksin teoksen Asema (Ii Tower) polttoyritys juhannuksena.
Art Ii Biennaali 2008
Ensimmäisen Art Ii Biennaalin teemana oli pohjoinen ympäristötaide – rakenteet ja vaikutus. Hyvinkin erilaisia pohjoisen ympäristötaiteen muotoja edustavat taiteilijat tuottivat assistentteineen kymmenpäiväisen workshopin aikana teokset, jotka sijoitettiin ensimmäistä kertaa Iin kulttuuriperintöalueille Wanhaan Haminaan ja taidekeskus KulttuuriKauppilan ympäristöön. Paikkasidonnaisen luontoinstallaation legendan Bonannon osallistuminen biennaaliin nosti sen kansainvälisesti merkittäväksi tapahtumaksi.