Art Ii Biennaali 2018

Vuoden 2018 Art Ii Biennaalin konsepti rakentui veden (H2O) ympärille. Vesi on kaikkien elämänmuotojen keskeinen elementti, kulttuurillinen yhtymäkohta, muuntautuva materiaali, luonnon arkisto. Taiteilijat ja teokset kuvasivat veden valtavaa teemallista ja materiaalista luovaa potentiaalia.

Kuraattorit

Anastasia Patsey

Anastasia Patsey on Pietarista kotoisin oleva kuraattori, joka työskentelee kansainvälisesti. Hän valmistui Pietarin valtiollisesta taideteollisesta Stieglitzin akatemiasta (historian ja kuvataiteen teorian osastolta) ja hänellä on taiteen maisterin tutkinto sekä Pietarin valtiollisesta yliopistosta että Bard Collegesta New Yorkista. Vuodesta 2012 lähtien hän on kuulunut ”Pushkinskaya-10” -kuratointiryhmään, joka on Venäjän vanhin, vuonna 1989 perustettu, ei-valtiollinen kulttuuriorganisaatio.

Patsey työskentelee myös itsenäisenä kuraattorina yhteistyössä kansainvälisten ja venäläisten taideinstituutioden kanssa. Vuonna 2013 Anastasia Patsey perusti ”2,04 galleryn”, joka toimii nuorien taidealan ammattilaisten yhteisenä taidelaboratoriona ja projektihautomona. Hän on yksi vuonna 2014 perustetun ”Paideia School of Interpretation of Comtemporary Art” -laitoksen perustajajäseniä ja hallituksen jäsen.

Vuodesta 2012 lähtien Patsey on johtanut Pietarin kansainvälistä taideresidenssiä (SPAR). Vuonna 2015 Anastasia Patsey valittiin johtajaksi Pietarin Non-Conformist Art -museoon (MoNA). Patsey toimii myös vierailevana luennoijana National University Higher School of Economicsissa, Pushkin Leningrad State -yliopistossa sekä Pietarin State Polytechnic -yliopistossa.

Antti Tenetz

Antti Tenetz on kuvataiteilija, jonka työt asettuvat mediataiteen, aktivismin, biotaiteen ja urbaanin taiteen yhtymäkohtiin. Teoksissaan hän yhdistää ja käyttää rohkeasti eri ilmaisumuotoja; mediaa, teknologiaa ja monimuotoisia muita materiaaleja. Työssään hän keskittyy taiteen ja tieteen väliseen yhteistyöhön ja rajopintoihin.

Tenetz luo monimuotoisen taiteensa kautta uusia näkökulmia taiteen ja tieteen väliseen yhteistyöhön, kokemukseen, luontosuhteeseen, yksityisyyteen, lakiin, maisema- ja luontoarvoihin sekä muihin lajeihin; niiden muodostumiseen, kunnioittamiseen ja selviytymiseen. Tenetz on ollut toteuttamassa Suomen kulttuurirahaston Pohjavirta -projektia sekä toiminut sen kuratointitiimin johtajana.

Tenetzin teoksia ja yhteistyöprojekteja on esitelty Suomessa ja ulkomailla mukaan lukein Istanbulin biennaali (2017), Tate Modern/Exchange Lontoossa, Venetsian biennaali, Lumipalloefekti – Pohjoisen Suomen Biennaalit, X-Border, ISEA Istanbul, Science Galleria sekä Pan-Barentz ja e-mobil -ryhmät. Hän johtaa julkisen taiteen hankintakomiteaa ja on Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston hallituksen jäsen. Tenetz toimi aiemmin Suomen biotaiteen seuran hallituksen puheenjohtaja vuosina 2011-2013.

Merja Briñón

Merja Briñón on taiteen manageri ja kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Iissä ja Madridissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Art Ii biennaalin taiteellisena johtajana ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan toiminnanjohtajana. Briñón on aiemmin toiminut Taiteen edistämiskeskuksessa läänintaiteilijana ja visuaalisen taiteen managerina Lapin taiteilijaseurassa. Hän on valmistunut taidehallinnon maisteriksi Sibelius-akatemiasta Helsingistä.

Taiteilijana hän tutkii töissään erilaisia ilmiöitä, kuten ajan ulottuvuuksia, välitilaa ja siirtymää näkyvän ja näkymättömän maailman välillä, liminaalisuutta sekä hiljaisuuden ja tyhjyyden estetiikkaa. Parhaillaan hän suorittaa taiteen tohtorin tutkintoa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.

Briñón on opiskellut kuvataidetta Lapin yliopistossa ja Universidad de La Lagunassa Espanjassa sekä valmistunut graafisen viestinnän ja kuvittamisen medianomiksi Kuopion Muotoiluakatemiasta. Hänen teoksiaan on esitelty useissa kansallisissa ja kansainvälisissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä.

Tutustu myös