Laurel Jay Carpenter (GBR) & Terese Longva (NOR): Thirst

Laurel Jay Carpenter & Terese Longva. Thirst. Art Ii Biennaali 2018. Kuva: Jaani Föhr

Thirst on ajassa tapahtuva performanssi, joka saa inspiraationsa ja alkunsa vedestä; työn alkulähteet kumpuavat sekä antiikista että modernista ajasta. Danaidien myyttiä herättelemällä taidekollektiivi Longva+Carpenter kyselee erityisesti naisten historiasta ja henkilökohtaisista kertomuksista: miten meille syntyy pakko tehdä epätyydyttäviä valintoja, ja miksi meitä yhä rangaistaan, kun rikomme odotuksenmukaisia roolimalleja? Thirst tutkii myös nykyistä maailmanlaajuista vesikriisiä. Kun ajattelemme yhä vähenevää juomakelpoisen veden määrää ja pohjavesien yhä enenevää pilaantumista, ovatko henkilökohtaiset ja poliittiset tekomme riittäviä? Thirst käsittelee myös kestollista ponnistusta: yleisö saa tulla ja mennä, se saa kokea teoksesta pienen hetken tai pitkän tovin ja todistaa kaikkia veden aikaansaamia muutoksia niin esiintyjissä kuin maassakin.

 

Longva+Carpenter perustettiin 2010. Se on taidekollektiivi, jonka muodostavat norjalainen multimediataiteilija Terese Longva ja yhdysvaltalais-englantilainen kuva- ja performanssitaiteilija Laurel Jay Carpenter. Monialaisina taiteilijoina Longva+Carpenter ovat kiinnostuneita sekä materiaalien että eleiden sijainnista, kestosta ja kertymisestä. Tavattuaan ensin New Yorkissa pari on sittemmin työskennellyt yhdessä ja esitellyt uusia teoksia, jotka manipuloivat kehoa ja aikaa tutkien henkilökohtaisia kaipuita, feministisiä ideologioita ja poliittisia kiireitä.

 

Longva+Carpenterin Needs Trilogy [Tarvetrilogia] koostuu ajassa elävistä performanssi-installaatioista Hunger [Nälkä], Thirst [Jano] ja Shelter [Suoja], ja se on ollut esillä Festspillene i Bergen -festivaaleilla Norjassa sekä useissa gallerioissa New Yorkissa USA:ssa. Parin muita projekteja on esitetty NOoSPHERE Arts -järjestön tapahtumissa samaten New York Cityssä; Between Sky & Sea -festivaaleilla Herdlan saarella Norjassa ja Performance Festival of Hedmark Kunstbanken -tapahtumassa Hamarissa, samaten Norjassa; Festival of Ephemeral Art -tapahtumassa Sokolowskossa Puolassa sekä Kunsthaus Essen -galleriassa Saksassa.