Pawel Kleszczewski & Kasia Zimnoch (POL): In The Beginning Was Water – Bradán Feasa

Pawel Kleszczewski & Kasia Zimnoch: In The Beginning Was Water - Bradán Feasa. 2018.

Pawel Kleszczewski ja Kasia Zimnoch ovat Irlannissa asuvia puolalaisia elokuvantekijöitä ja kuvataiteilijoita. Taiteilijaduo luo mytologiaan, kansanperinteeseen ja kertomuksiin pohjautuvia animaatioita.

In The Beginning Was Water – Bradán Feasa on animaatiolyhytelokuva, jonka viittaa erityisesti slaavilaisen ja kelttiläisen kansanperinteen sekä siperialaisen shamaanikulttuurin kertomuksiin ja myytteihin. Animaatio kertoo irlantilaisen tarinan tiedon synnystä. Irlantilaisen myytin mukaan Tiedon Lohi, Bradán Feasa, asui Shannon-joen alkulähteellä. Joen reunamilla kasvoi pyhiä hasselpähkinäpuita. Kun pähkinät putosivat puusta veteen ja lohet söivät ne, lohet saivat koko maailman kaiken tiedon. Videon estetiikassa viitataan erityisesti läntisen Cavanin maisemiin, missä sijaitsee Shannon Pot, Shannon-joen legendaarinen alkulähde.

Teos käsittelee veteen liittyvää mytologiaa ja kansanperinnettä sekä avaa käsityksiä shamanismista, animismista ja esihistoriallisista uskonnoista. Se yhdistää jaettuja myyttejä ja perinteistä tietoa nykyajan tarinankerrontaan.