Raquel Sakristan (ESP): Floating Structure

Floating Structure on yhteistoiminnallinen ja osallistava taideprojekti, joka on kehitelty yhdessä Ryhmäkoti Startin asukkaiden kanssa ja joka jatkuu toimintakeskus Myötätuulen asiakkaiden kanssa. Projekti painottaa erityisesti osallistujien luovien taitojen kehittämistä ja huolenaiheiden jakamista. Tätä interventiota voi kuvata prosessiksi, joka kastelee luovuuden uinuvia siemeniä kehittelemällä olosuhteita, jotka innostavat asukkaita ilmaisemaan sisäisen maailmansa eri puolia ja tekemään niitä näkyviksi. AIB:tä varten luodaan teos Floating structure, joka konkretisoi ja visualisoi näiden prosessien tulokset. Joella purjehtiva teos toimii projektin vertauskuvana – aluksena, jolta osanottaja ponnistaa henkilökohtaiselle sisäiselle matkalleen tutkimaan kykyjään ja taitojaan. Projekti toteutetaan Kulttuurikauppilan sosiaalisen taiteen residenssin puitteissa.

Raquel Sakristan on monialainen taiteilija, jonka projektit poistavat esteettisten koodien, tekniikoiden ja kielien välisiä raja-aitoja. Hän on valmistunut kuvataiteiden maisteriksi  Complutensen yliopistosta Madridista Espanjasta ja tutkii työssään kollektiivisia luovia prosesseja. Hän on  työskennellyt  julkisissa tiloissa New Yorkissa, tutkien taiteen mahdollisuuksia yhdistää eri sosiaalisia konteksteja ja todellisuuksia. Myöhemmin Sakristan on kehitellyt projekteja ghanalaisten ja pekingiläisten nuorten kanssa ja työskennellyt maaseudulla vanhusten parissa.  Hän etsii erilaisten ihmisten henkistä pääomaa  ja osallistaa  ihmisiä taiteellisen ilmaisun keinoin.

Raquel Sakristanin yhteisöllisen työskentelyn Art Ii Biennaalin yhteydessä mahdollistaa Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanke, jossa Raquel toimii residenssitaiteilijana.  Lähde! -hanke on Oulunkaaren kuntayhtymän ja KulttuuriKauppilan ESR-rahoitteinen yhteistyöhanke, joka tuo taiteen osaksi sote-palveluita Oulunkaaren alueella.