Christelle Mas (FRA/FIN): X-rays (H2O)

Christelle Mas: X-rays (H2O). 2018. Kuva: Jaani Föhr.

Christelle Mas on Oulussa asuva kuvataiteilija. Hänen teoksensa ovat valokuvia, piirroksia ja installaatioita. Masin teokset saavat usein alkunsa populaaritieteestä sekä lääketieteen ja mekaniikan kuvastosta. Taiteellisen prosessin edetessä kuvitteellisista totuuksista kehittyy hänen oman sisäisen maailmansa heijastuma, vaikka tiede onkin taiteellisen työskentelyn lähtökohtana.

X-rays (H20) -teos esitteli Iin kirkon viereisessä puistossa fotomontaaseja. Teoksessa käytetään radiografiaa, läpinäkyviä, valoa heijastavia röntgenkalvoja, jotka muuttavat auringon vaikutuksesta värejään kadoten vähitellen, koska radiografia ei ole muuta kuin digitaalinen jälki. Auringossa teos muuttaa väriään – aurinko nopeuttaa installaation visuaalista evoluutiota. Vesi, kuten radiografiakin, on hetkellinen materiaali. Kummatkin ovat sekä särkyviä että vahvoja, mutta myös ohikiitäviä. Niiden kohtalona on kadota.

X-rays (H20) teoksen hauraat kuvat ovat jälkiä, jotka katsoja löytää. Teoksessa käytetyt kokeelliset materiaalit paljastavat ihmisruumiin ja veden välisen suhteen. Ihmisen aistit eivät aina riitä maailman ilmiöiden tulkitsemiseen. Teoksessa tietoisuutemme haastetaan taiteen ja tieteen keinoin. Fyysisen ruumiin kuvat on tallennettu katoaviin kuviin maisemassa muistuttaen meitä kuolevaisuudesta ja rappiosta.