Andréa Stanislav (USA), Dean Lozow (USA) & Angelina Davydova (RUS): Reflect-Ii

Andréa Stanislav, Dean Lozow & Angelina Davydova: Reflect - Ii. 2018. Kuva: Jaani Föhr.

Andréa Stanislav on kansainvälisesti tunnustettu taiteilija, joka toimii New Yorkissa ja Minneapolisissa. Hänen monimuotoiseen toimintaansa kuuluu veistotaidetta, multimediainstallaatioita ja julkista taidetta. Hän venyttää usein julkisessa ympäristössä taiteilijana toimimisen rajoja ja laajentaa perinteisen gallerianäyttelyn kokemusta. Vuodesta 2003 hän on tehnyt läheistä yhteistyötä tuottaja Dean Lozowin kanssa, joka on työskennellyt musiikkiteollisuudessa 20 vuotta. Art Ii Biennaalissa 2018 Andréa Stanislav ja Dean Lozow tekivät yhteistyötä Angelina Davydovan, pietarilaisen freelance-toimittajan ja ympäristöjournalistin, kanssa.

Reflect – Ii -teoksessa Andréa Stanislav ja Dean Lozow kävelivät ympäri litä asuissa, jotka olivat täynnä peileillä varustettuja rintamerkkejä. He jakoivat asuihin kiinnitettyjä rintamerkkejä kylällä yksi kerrallaan vastaanottajan valokuvaa vastaan. Tällä tavoin teos levisi ympäri yhteisöä. Kävelykierroksensa jälkeen taiteilijat loivat kertyneistä digikuvista mustavalkeita muotokuvanappeja, jotka puolestaan kiinnitettiin takaisin asuun. Tämän jälkeen taiteilijat lähtivät uudelle kierrokselle. Yhteisö oli nyt uudelleen koottuna asuun eräänlaiseksi ’patsasvaatteeksi’. Osa teosta rakentui siten, että ympäristöjournalisti Angelina Davydova kyseli iiläisiltä millaisia ilmastoon ja ympäristöön liittyviä muutoksia paikalliset ovat Iissä havainneet? Kysymyksistä ja vastauksista muodostui teoksen audioelementti, joka esitettiin teoksen viimeisten performatiivisten kävelyjen aikana.

Reflect – Ii perustui taiteilijoiden ja toimittajan muodostaman ryhmän ja yhteisön jäsenten väliselle vuoropuhelulle. Liikkuvan teoksen tavoitteena on oppia paikalliselta yhteisöltä ja siirtää tätä tietoa eteenpäin. Teos on ikään kuin symbolisen vaihdannan paikka, joka heijastelee ja muuntaa ympäristöään – samalla tavalla kuin vesi aiheuttaa muutosta ympärillään.

Teos kiinnittää huomiota ympäristöön liittyviin kysymyksiin ja muutoksiin ympäristössä. Osallistavana teoksena se heijastaa paikallisen yhteisön ajatuksia ja tunteita rohkaisten kohtaamaan eri aiheita. Performanssi muodostaa vuorovaikutuksen ja osallisuuden prosessin, joka johtaa tiedon tuottamiseen ja uuteen tietoisuuteen.

Andréa Stanislav ja Dean Lozow

Andréa Stanislav (s. 1968, Chicago, USA) on kansainvälisesti tunnustettu taiteilija, joka toimii New York Cityssä ja Minneapolisissa. Hänen monimuotoiseen toimintaansa kuuluu veistotaidetta, multimediainstallaatioita ja julkista taidetta. Stanislavilla on taiteen maisterin tutkinto Alfred University -yliopistosta New Yorkista ja taiteen kandidaatin tutkinto Chicagon The School of the Art Institute -oppilaitoksesta. Hän on Minnesotan yliopiston taiteen laitoksen apulaisprofessori. Hän on tehnyt läheistä yhteistyötä taidetuottaja Dean Lozown kanssa (s. 1955, New York City, USA) vuodesta 2003 lähtien. Lozow opiskeli Brownin yliopistossa, sai kandidaatin arvon Purduen yliopistosta ja työskenteli musiikkiteollisuudessa kaksikymmentä vuotta. Stanislavin ja Lozowin yksityisnäyttelyitä on ollut mm. The Saint Louis Art Museum -taidemuseossa, Minneapolis Institute of Arts -taidemuseossa ja Ca’d Oro Gallery -galleriassa New York Cityssä. Ryhmänäyttelyitä on ollut mm. Epäsovinnaisen taiteen museossa Pietarissa, Moskovan 5. nykytaiteen biennaalissa, Leningradin puolustuksen ja piirityksen museossa Pietarissa sekä Socrates Sculpture Park -puistossa New York Cityssä.

Angelina Davydova

Angelina Davydova (s. 1978, Pietari, Venäjä) on kansainvälinen ympäristöjournalisti. Davydova sai vuonna 2006 Reuters Foundation fellowship -stipendin Reuters Institutista Oxfordin yliopistosta ja osallistui Beahrs Environmental Leadership Program -koulutusohjelmaan Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä vuonna 2012. Vuodesta 2006 lähtien hän on johtanut saksalais-venäläistä ympäristötietotoimistoa German-Russian Office of Environmental Information ja vuodesta 2008 lähtien hän on ollut tarkkailijana YK:n ympäristöneuvotteluprosessissa. Hänen töitään ovat julkaisseet venäläisessä ja kansainvälisessä mediassa esim. Thomson Reuters -säätiö, The Guardian ja Science Magazine.