Jacek Zachodny (POL): The Drought

Jacek Zachodny: The Drought. 2018. Kuva: Jacek Zachodny.

Jacek Zachodnyn teokset ovat maalauksia, videoita, tekstejä, installaatioita ja performansseja, joissa hän käsittelee muistamista, katoavaisuutta ja kulttuurienvälistä viestintää.

Maapallon elämä kulkee jaksoittaisesti ja sitä hallitsee muutos. Tuhon aaltoja seuraa luonnon kukoistus. Suomen ekosysteemissä on runsaasti vettä ja metsää, mutta kaikki lepää ohuen, happaman maakerroksen varassa. Maisemamme pitkäikäisyydestä huolimatta ekosysteemimme on herkkä ja haavoittuvainen kuivuuden ja rehevöitymisen kaltaisia katastrofeja kohdatessaan. The Drought luo aavikkopuutarhan, joka on koottu ajopuuta, puunrunkoja, kiviä, soraa ja tienvarsien pikkueläinten luita keräämällä ja tuttuja luonnonympäristöjä kehystämällä. Puutarha kutsuu läsnäoloon ja meditaatioon. Kerran rakennettuna puutarha on alttiina säiden vaihteluiden ja kasvien satunnaisen levittäytymisen tuomille muutoksille.

The Drought käsittelee ihmisen ja luonnon aikaansaamia muutoksia ympäristössämme. Muutokset ovat suurelta osin pysäyttämättömiä ja eteneviä. Teos viittaa ilmastonmuutokseen ja maailman ekosysteemiin suomalaisen maantieteen kautta. Tarkastelemalla puutarhan käsitettä sekä veden ja sen puutteen merkitystä, teos käsittelee suhdettamme luontoon ja kulttuuriympäristöön.

Jacek Zachodny (s. 1969) on valmistunut Wrocławin taideakatemiasta. Hän tekee maalauksia, videoita, tekstejä, installaatioita ja performansseja, joissa käsittelee muistamista, katoavaisuutta ja kulttuurienvälistä viestintää. Zachodny on saanut useita palkintoja, ja hänen töitään on julkisissa kokoelmissa mm. Krakovan nykytaiteen museossa MoCAKissa. Hän on myös toinen Wrocławin Art Brut Galleryn luojista. Hän työskentelee kehitysvammaisten taiteilijoiden kanssa, ja hänen töitään on ollut esillä Media Art Biennale WRO:ssa ja WRO Art Center -taidekeskuksen näyttelyissä.