Pawel Janicki (POL): The Flux

Pawel Janicki: The Flux. 2018. Kuva: Agnieszka Kubicka-Dzieduszycka.

Pawel Janicki on riippumaton taiteilija-tuottaja, joka työskentelee äänipartikkeleiden ja algoritmisen säveltämisen parissa Wrocławssa Puolassa. Hän luo audiovisuaalisia interaktiivisia teoksia, installaatioita ja performansseja kehittäen jatkuvasti uusia ohjelmistotyökaluja ja käyttöliittymiä. Hänen teoksensa yhdistävät improvisoitua ääntä, liveohjelmointia, viestintäprotokollia ja hakkerointia.

The Flux on paikkasidonnainen interaktiivinen installaatio, joka oli esillä wc-tiloissa. Kun katsoja saapui tilaan, hän näki pesultaan yläpuolella olevasta peilistä oman heijastuksensa. Kun hän avasi vesihanan ja vesi alkoi virrata, peilissä näkyvä kuva muuttui jatkuvasti kehittyväksi audiovisuaaliseksi kompositioksi, jossa katsojan omakuva sekoittui Iissä kuvattuun kuvamateriaaliin.

Sijoittamalla teos taiteelle epätavalliseen paikkaan teos käsittelee luonnonvarojen ehtymistä korostamalla käsien pesun olevan sekä arkinen että symbolinen ele. Flux yhdistää kerrostuneen todellisuuden symbolismiin. Se sulauttaa päivittäiset rituaalit ja kulutustottumukset omakuvaksi, jonka avulla katsoja pystyy pohtimaan kriittisesti omia elintapojaan. Teos esitettiin ensimmäistä kertaa Art Ii Biennaalissa 2018.