Maja Ingerslev (DEN): States of Winter

Maja Ingerslev: States of Winter. 2018. Taidekeskus KulttuuriKauppila. Kuva: Jaani Föhr.

Maja Ingerslev on tanskalainen, Aarhusissa työskentelevä kuvataiteilija. Hänen työskentelyssään yhdistyvät valokuvaus, video ja installaatio. Teokset heijastavat luonnon ja kulttuurin teemoja, näkymistä ja häipymistä, mielikuvitusta ja todellisuutta, kuolemaa ja luomista. Hienovaraiset teokset tutkiskelevat luontosuhdettamme ja -käsitystämme. Maja Ingerslev keskittyy luonnon poeettiseen arvoon aikana, jona todistamme ilmastonmuutoksen muutoksia.

States of Winter esittelee KulttuuriKauppilan residenssikauden aikana Iissä syntyneitä Whiteout-projektiin liittyviä töitä. States of Winter on tilallinen paperileikkeistä syntyvä, Suomen luonnosta inspiraationsa saanut installaatio. Paperileikkeet esittävät vedelle kuviteltavaa tilaa sen jäätyneissä olomuodoissa. Valkoiset paperileikkeet on viety luontoon, valokuvattu ja filmattu Norjan, Islannin ja Suomen valkeissa talvimaisemissa. Talvella on oma arvonsa ja erityislaatuinen suhteensa kulttuurielämään Pohjoismaissa, joissa säätilat jatkuvasti vaihtelevat.

Installaatio kuvaa siirtymää veden eri olomuotojen välillä sekä kiinnittää huomiomme ilmastonmuutokseen ja maapallon ekologiaan korostamalla keinotekoisen ja luonnollisen ympäristön suhdetta ja rajapintaa sekä luonnon haurautta. States of Winter tekee näkyväksi siirtymän kuvitellusta todelliseen tuottaen samalla tietoisuutta ympäristöstä. Teos esittää hiljaisen protestin tuomalla esiin vaikeita kysymyksiä pehmeällä tavalla.