WROcenter Group (POL): Wodospad (Cascade)

WROcenter Group: Wodospad (Cascade). 2018. Kuva: Pawel Janicki.

Piotr Krajewskin vuonna 2012 perustaman WROcenter Groupin työ nojautuu unohdettuihin kulttuurisiin aiheisiin ja taiteen viime aikoina hylkäämiin kysymyksiin. Ryhmän installaatiot, teot ja kohteet luovat synteesiä, jossa ovat läsnä niin modernisaatio kuin nyky-yhteiskuntiin leimansa painaneet antropologiset ja kyberneettiset visiotkin.

Wodospad (Cascade) on interaktiivinen audiovisuaalinen, vuorovaikutteinen installaatio, joka esittää suurta, kivien yli ryöppyävää vesiputousta. Putous heijastelee keinotekoisen luonnon ja uuden ekologian kehitystä, koostuen niin luonnollisista kuin teknologisista osistakin. Video on kuvattu kuuluisilta vesiputouksilta Karkonosze-vuorilta Wrocławn lähistöltä algoritmisten protokollien avulla. Kolme putousta on yhdistetty yhdeksi keinotekoiseksi superputoukseksi, jota yleisö voi käsitellä älypuhelimillaan tai muilla mobiililaitteillaan. Putouksella voi leikitellä: kääntää sen akselia, muuttaa veden tekstuuria ja pintaa sekä nostella ja siirrellä kiviä. Toisin kuin arkielämässä, näillä teoilla ei ole vahingollisia seurauksia.

Wodospad (Cascade) tutkii kuluttamisen etiikkaa ja ihmisen vaikutusta luontoon. Teos keskustelee veteen liittyvistä rituaaleista ja mahdollistaa vuorovaikutuksen katsojan kanssa. Teos yhdistää taidetta ja teknologiaa leikkisällä tavalla ilmentäen luonnollisen ja keinotekoisen välistä rajaa.

Paweł Janicki (s. 1974) on riippumaton taiteilija-tuottaja, joka työskentelee äänipartikkeleiden ja algoritmisten teosten parissa Wrocławssa Puolassa. Hän luo audiovisuaalisia interaktiivisia järjestelmiä, installaatioita ja performansseja ja kehittää yhä uusia ohjelmistotyökaluja ja rajapintoja. Hänen töissään yhdistyvät improvisoitu ääni, liveohjelmointi, viestintäprotokollat ja hakkerointi, ja niitä on esitelty useilla nykytaiteen festivaaleilla ja erilaisissa tapahtumissa. Janicki on vastaanottanut lukuisia palkintoja, esimerkiksi Prahan Quadriennalen 2015 intermedia-ryhmätyön kultamitalin.