WROcenter Group (POL): Wodospad (Cascade)

Wodospad (Cascade) on interaktiivinen audiovisuaalinen installaatio, joka esittää suurta,kivien yli ryöppyävää vesiputousta. Putous on interaktiivinen projektio, joka pohtii keinotekoisen luonnon ajatusta ja uuden ekologian mahdollisuutta. Teos koostuu sekä luonnollisista että teknologisista osista. Video on kuvattu kuuluisilta vesiputouksilta
Karkonosze-vuorilta Wrocławn lähistöltä – Kamieńczyk, Wilczki ja Podgórna – ja siihen on lisätty tarpeelliset algoritmit. Kaikki kolme putousta on yhdistetty yhdeksi keinotekoiseksi superputoukseksi, jota yleisö voi käsitellä älypuhelimillaan tai muilla mobiililaitteillaan. Yleisö voi leikitellä putouksella: kääntää sen akselia, muuttaa putoavan veden tekstuuria ja pintaa, nostella ja siirrellä kiviä. Toisin kuin tosielämässä, tekemisiin ei liity minkäänlaista vastuuta.

Paweł Janicki (s. 1974) on riippumaton taiteilija-tuottaja, joka työskentelee äänipartikkeleiden ja algoritmisten teosten parissa Wrocławssa Puolassa. Hän luo audiovisuaalisia interaktiivisia järjestelmiä, installaatioita ja performansseja ja kehittää yhä uusia ohjelmistotyökaluja ja rajapintoja. Hänen töissään yhdistyvät improvisoitu ääni, liveohjelmointi, viestintäprotokollat ja hakkerointi, ja niitä on esitelty useilla nykytaiteen festivaaleilla ja erilaisissa tapahtumissa. Janicki on vastaanottanut lukuisia palkintoja, esimerkiksi Prahan Quadriennalen 2015 intermedia-ryhmätyön kultamitalin.

Piotr Krajewskin vuonna 2012 perustamalla WROcenter Groupilla ei ole määrättyä, vakinaista jäsenistöä. Ryhmän työ nojautuu unohdettuihin kulttuurisiin aihelmiin ja taiteen viime aikoina hylkäämiin kysymyksiin variantologisen näkökulman mukaisesti. Ryhmän installaatiot, teot ja kohteet luovat synteesiä, jossa ovat läsnä niin modernisaatio kuin nyky-yhteiskuntiin leimansa painaneet antropologiset ja kyberneettiset visiotkin.