Art Ii Biennaalin kuraattorit 2022

Art Ii Biennaalin osallistujat valitsee kuraattoritiimi avointen hakemusten perusteella sekä henkilökohtaisilla kutsuilla. Vuoden 2022 kuraattorit ovat Minna Rainio, Mark Roberts ja Jetta Huttunen.

Rainio, Roberts ja Huttunen ovat työskennelleet aiemmin yhdessä tuottajina ja kuraattoreina mediataidetapahtumissa arktisessa pohjoisessa.

”Ilmassa on jännitystä. Kysyimme toisiltamme, miten taide voisi käsitellä ilmaa: miten ilmaa ja se moninaisia merkityksiä ja olemusta voi lähestyä taiteen keinoin. Miten ilmaa voi katsoa ja mitä näemme, kun tarkennamme huomiomme siihen. Nämä kysymykset heitämme nyt taitelijoille vastattavaksi.”

Minna Rainio ja Mark Roberts ovat palkittuja taiteilijoita ja elokuvantekijöitä. He toteuttavat liikkuvaa kuvaa hyödyntäviä installaatiota ja lyhytelokuvia, joissa käsitellään usein siirtolaisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä ihmisten henkilökohtaisten kokemusten ja tarinoiden kautta. He lähestyvät aiheitaan usein dokumentaarisen fiktion keinoin asettaakseen katsojan näkemään asioita uudella tavalla. Heidän viimeisin elokuvansa ”To Teach a Bird to Fly” voitti arvostetun Risto Jarva palkinnon Tampereen Elokuvajuhlilla vuonna 2020.

Rainion ja Robertsin töitä on esitetty laajasti Suomessa ja ulkomailla ja heidän lyhytelokuvansa ovat kiertäneet festivaaleja ympäri maailmaa. Molemmat ovat opiskelleet valokuvausta Isossa-Britanniassa. Rainio työskentelee taitelijana ja tutkijana ja on väitellyt vuonna 2015 Taiteen tohtoriksi. Roberts työskentelee taitelijana ja käsikirjoittajana. He asuvat ja työskentelevät Helsingissä.

Jetta Huttunen on kulttuurituottaja ja kuraattori, joka on erikoistunut taidetapahtumien tuotantoon ja mediataiteeseen. Osallistava kulttuuri ja taiteesta hyvinvointia -toiminta ovat hänen erityisosaamisalueettaan. Lisäksi hän tutkii ja kehittää resurssiviisasta kulttuurituotantoa ja ilmastotietoista taidetuotantoa.

Huttunen väitteli tohtoriksi nykykulttuurin tutkimuksen alalta vuonna 2020 aiheenaan omaehtoinen elokuvatuotanto mediakulttuurin ilmiönä. Hän työskentelee tällä hetkellä Taidekeskus KulttuuriKauppilan vastaavana tuottaja Iissä ja asuu Oulussa.