Art Ii Biennaalissa tuli palaa ja tuhka puhuu

Vuoden 2024 Art Ii Biennaalin teema on tuli ja teokset käsittelevät eri tavoin tulen olemusta, sen tuhovoimaa ja kykyä luoda uutta.

Ii täyttyy jälleen kansainvälisestä nykytaiteesta, kun tapahtumaan valitut taiteilijat saapuvat rakentamaan teoksensa Iihin. Biennaalin kutsutut taiteilijat tulevat Suomesta ja Euroopasta ja esillä on moninaisten teosten kattaus. Avajaisviikonlopun aikana nähdään niin performansseja, mediataidetta kuin ympäristötaidettakin.

Tapahtuman avajaisia vietetään 13. kesäkuuta 2024 klo 16 Taidekeskus KulttuuriKauppilassa ja Vanhan Haminan taideaitoilla. Teokset ovat esillä 31. heinäkuuta saakka.

Tuli, viimeinen elementeistä, täydentää aiempien Biennaalien elementtisarjan (vesi, maa, ilma).

Biennaalin avajaispäivänä torstaina 13.6. vieraaksi saapuvat palkitut elokuvantekijät Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui. Nätteporin auditoriossa to 13.6. klo 18.30 näytetään elokuvat ”Matka – Nedarma” sekä ”Tapiola”. Illan päälle sytytetään tuli Lithic Alliancen teoksen äärellä Nätteporin rannassa klo 21.

Perjantaina 14.6. klo 15.30 alkaen Taideaitoilla esittelevät teoksensa valokuvaaja Harri Pälviranta ja mediataiteilija Eivind. H. Natvig. Tilaisuudessa esiintyvät Alina ja Elisa Sakko teoksellaan ”phase along”. Lauantaina 15.6. klo 14 Ympäristötaidepuistossa julkaistaan puiston uusi teos, Antti Laitisen ja Hanna Saarikosken ”Fenixpuu”.

Sunnuntaina voi osallistua liikunnalliseen performanssiin Andrea Palastin johdolla Lähde-puistossa klo 11. Iltapäivällä avajaisviikonloppu päättyy kuraattorien esittelykierrokseen, jossa kierretään kaikki Biennaalin teokset, alkaen KulttuuriKauppilasta klo 14.

Taideohjelman lisäksi Iissä on viikonloppuna myös muuta ohjelmaa. Perjantaina 14.6. Akolan Kuivurissa esiintyvät muusikot Tapani Rinne ja Pan Jianfen. Lauantaina 15.6. Nätteporin valtaa Nättpop -piknik, jossa esiintyvät mm. Mato Valtonen & Jore Marjaranta band sekä Ege Zulu. Lapsille on ohjelmaa lauantaina klo 13, kun Pikku Papun orkesteri esiintyy Nättepopissa.

Koko ohjelmisto löytyy osoitteesta https://artii.fi/fi/ohjelma2024/ . Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Gallerianäyttelyt avoinna 13.6. – 16.6. 2024 to – su klo 10-18. ja 18.6. alkaen ti – pe klo 12–17, la klo 11–16 31.7. saakka.

Biennaali on yksi Ii650 juhlavuoden tapahtumista ja Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmatuotantoa.

Tapahtuman kuraattoreina toimivat iiläinen valokuvaaja Antti J. Leinonen ja oululaislähtöinen Zürichissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Riikka Tauriainen. Tapahtuman järjestää Taidekeskus KulttuuriKauppila / Iin kunnan hyvinvointipalvelut.

Kuva: Antti J. Leinonen.  Antti Laitinen ja Hanna Saarikoski rakentavat Ympäristötaidepuistoon teoksen ”Fenixpuu”.

Tutustu myös